Играчки, коли и мотори са начело в ранглистата на опасните

...
Играчки, коли и мотори са начело в ранглистата на опасните
Коментари Харесай

България и Ирландия начело по производство на опасни електронни цигари

Играчки, коли и мотори са отпред в ранглистата на рисковите артикули, открити на европейските пазари през 2022 година Това разкрива годишният отчет на Европейската система за уведомяване за рискови артикули, която работи посредством портала Safety Gate, предва СЕГА. Тази мрежа сигнализира единствено за нехранителни артикули, за храните има друга система. 

Чрез портала Safety Gate 30 страни - членуващите в Европейски Съюз плюс Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, подават сигнали за произведения, които могат да причинят пострадване, отравяне, задушаване, електрошок и тъй наречените При подобен сигнал стоката би трябвало неотложно да се изтегли от пазара.



" Находките " са най-разнообразни, като прави усещане, че обособените страни имат специфичност в  " улова ". Швеция да вземем за пример е подала най-вече сигнали за козметика. Словакия най-често е алармирала за опасни бижута, Румъния  - за облекла и текстил, Испания и Полша  - за играчки. Всички " червени лампи " от Португалия са в категорията " моторни транспортни средства ", Франция и Германия също имат доста случаи в тази област (рискове от възпламеняване, проблеми със спирачките и т.н.). От Норвегия доминират данните за електроуреди, а в Дания приоритет имат рисковите фойерверки и друга пиротехника.     

България дружно с Ирландия пък е с фокус " химически артикули ". Всъщност най-многото " червени лампи ", светнати от нашата страна на европейския портал, са за електронни цигари и течности - пълнители за тях.

Обикновено проблемите са свързани с незадоволителна информация - липсват инструкции за употреба, не се показват рисковете, не е ясно каква доза никотин гълтам пушачът и т.н. Някои от електронните цигари за еднократна приложимост са с резервоари, по-големи от общоприетия потенциал.  А част от течностите за зареждане на е-устройствата са с недопустим химически състав. Повечето произведения за пушачи са с генезис Китай. 

По-принцип най-честият риск, докладван в Safety Gatе от страните участнички, е за вредни химикали в изделията - най-много в парфюми и кремове, само че също и в железни украшения и дори в играчките - някои съдържат отровните фталати.  

Детските артикули крият и рискове от нараняване или задавяне - да вземем за пример шнурове на детски суичъри, блузи и рокли, които могат да се усучат към врата, или пък декоративни камъчета, които елементарно падат и детето може да ги лапне. Доста от сигналите от България са за бебешки артикули – биберони, шишета за мляко, колички, столчета и други

За предходната контролните органи на 30-те страни са изпратили 2117 предупреждения, които са помогнали и на други страни да вземат ограничения. Така от Австрия са алармирали за играчка, която елементарно се разглобява и малко дете може да глътне част и да се задави. Благодарение на сигнала и в Словения откриват опасната стока и я стопират от търговия.

При представянето на годишния отчет в Брюксел бе показан биберон, произвеждане на наша компания. Шишето има държач, който е рисков, тъй като кордата е дълга и с дебелина под 1.5 милиметра и може да се увие неусетно към вратлето на бебето, изясни Елена Георгиева от Комисията на отбрана на потребителите.

Шеф на профилирана лаборатория в Белгия пък описа пред медиите, че 30% от проверените в страната през предходната година USB-устройства са се оказали некачествени - с неприятна изолираност и още куп дефекти.

" Част от тях не бяха съгласно стандартите за възпламеняемост. Това значи, че при недостатък те могат да се възпламенят. По принцип пластмасата би трябвало да угасне от единствено себе си, другояче може да провокира пожар. Открихме пластмаса, която се разпада. Тогава се оголват вътрешни елементи и има заплаха от токов удар при допиране ", разясни Калоджеро Лана, управител на белгийската лаборатория:

Брюксел прикани платформите за електронна търговия непринудено да смъкват предложения за артикули, разпознати като рискови на Safety Gate. Вече има 11 онлайн платформи, подписали съглашение за съдействие със сейфти гейт - измежду тях са eMAG, Wish.com, AliExpress, Amazon, eBay и др. 

В крайник с трендовете Еврокомисията сътвори инструмент за онлайн наблюдаване, наречен  “web crawler ”. Неговата роля е да открива в интернет артикули, които към този момент са попаднали в черния лист в Safety Gate.Само за 6 месеца той е анализирал 616 000 уеб страницата и е оказал помощ за напредването на близо 1000 предизвестия. 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР