Игор Саликов, бивш полковник от военното разузнаване на руското министерство

...
Игор Саликов, бивш полковник от военното разузнаване на руското министерство
Коментари Харесай

Полковник от Вагнер иска да свидетелства в Хага срещу Путин

Игор Саликов, някогашен полковник от военното разузнаване на съветското министерство на защитата (ГРУ), а по-късно старши инструктор на " Вагнер " и един от командирите на ЧВК " Редут ", е решил да свидетелства за съветските военни закононарушения в Украйна пред Международния углавен съд (МНС) в Хага, оповестява " Дойче Веле ".
 
Той споделя, че с " Вагнер " е воювал в Сирия и Африка, през 2014 година е бил на територията на Донецка и Луганска област, бил е и началник на 4-и отдел за специфични интервенции на основната прокуратура на " ДНР ". През 2022 година Саликов е взел участие в пълномащабното навлизане в Украйна.

Полковникът твърди, че е бил очевидец на закононарушения на съветската войска, в частност на интервенции под подправен байрак в Донбас, зверства против мирното население, мъчения и изтезания на военопленници, похищение на деца, които " са транспортирани през границата в Беларус ".

Сътрудникът е изразил подготвеност да опише по какъв начин подразделения на ФСБ и Министерство на защитата са провеждали диверсионни акции, с цел да срутен съглашението " Минск-2 ", и по какъв начин се е подготвяла специфична група за кавга с управлението на украинското разузнаване през февруари-март 2022 година

Сътрудник на съветските спецслужби се е предал на Международния углавен съд за противозаконните заповеди на президента Путин, за ролята на неговия асистент и екс заместител на шефа на администрацията на президента – Владислав Сурков при подправянето на референдума в Луганска и Донецка област за присъединението към Русия, заяви и Gulagu.Net.

Бившият съветски боен е напуснал Русия през юни 2022 година В Хага е дошъл от Кейптаун, където се пробва да получи политическо леговище. На 10 декември той изпратил признания до прокурора в МНС Карим Хан и ръководителя на съда Петер Хофман, предадени им посредством плана Gulagu.net. Основателят на правозащитния план Владимир Осечкин удостоверява, че персонално е записал документа в системата на МНС в Амстердам.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР