Ига Швьонтек ще се изправи срещу Онс Жабер в спор

...
Ига Швьонтек ще се изправи срещу Онс Жабер в спор
Коментари Харесай

Швьонтек и Жабер определят новата шампионка в Ню Йорк при жените

Ига Швьонтек ще се изправи против Онс Жабер в спор за купата на Откритото състезание на Съединени американски щати по тенис за дами. Сблъсъкът сред международната номер 1 и петата в света тунизийка е довечера, 10 септември, от 23:00 часа българско време .

Швьонтек, която по-рано през сезона бе в серия от 37 следващи победи, преди да отстъпи изненадващо на Ализе Корне в трети кръг на Уимбълдън, не стартира по най-хубавия метод сезона на твърди кортове, откакто завоюва по единствено един мач в Торонто и Синсинати. Полякинята обаче показва върхова форма на Флъшинг Медоус, трансформирайки се в първата тенисистка от тази страна, която стига до разногласието за трофея в Ню Йорк. Пътят на номер 1 в ранглистата при дамите не бе лек, макар че стартира с чисти победи над Жасмин Паолини, Слоун Стивънс и Лорън Дейвис.
Ига Швьонтек.
На осминафиналите тя бе съществено затруднена от германката Юле Нимайер, а по-късно острани локалната фаворитка Джесика Пегула. На полуфиналите Швьонтек бе покрай загубата, откакто губеше от Арина Сабаленка с 2-4 в третия сет, само че съумя да вземе четири следващи гейма, с цел да се поздрави и с място на финала. Тя ще се бори за трета купа от Големия шлем, като при триумф над Жабер ще стане най-младата трикратна шампионка от Шлема след Мария Шарапова през 2008. Швьонтек е в серия от девет следващи извоювани финала след загубата в дебютния си спор за купа в кариерата през 2019, когато отстъпи на Полона Херцог в Лугано.

Съперничка на международната номер 1 ще бъде една от най-добре представящите се тенисистки през годината Онс Жабер . Тунизийката продължава да написа история, откакто по-рано през сезона стигна до край на Откритото на Англия, където загуби от казахстанката Елена Рибакина. Петата ракета в света, сходно на Швьонтек, не влезе в Ю Ес Оупън във допустимо най-хубаво положение, откакто взе едвам две срещи в трите подготвителни шампионата, в които взе участие, като даже се отхвърли в Торонто заради контузия в коремната област. Жабер започва с двусетови победи над американките Мадисън Бренгъл и Елизабет Мандлик.
Онс Жабер.
Успехите над двете представителки на домакините бе последван от трисетова победа над Шелби Роджърс, като това бе и единственият й изгубен сет до финала. Жабер съкруши още Вероника Кудерметова, Айла Томлянович, която надделя Серина Уилямс в последния шампионат на великата американка, а на полуфиналите удари намиращата се в отлична форма Каролин Гарсия от Франция за едвам 66 минути, спирайки серията й от 13 поредни триумфа. Жабер има три трофеи в кариерата си, които пристигнаха в последните 15 месеца – Бирмингам през юни 2021, и Мадрид и Берлин по-рано през годината. Тя обаче загуби двата си финала на твърди кортове – от Дария Касаткина в Москва през 2018 и от Гарбине Мугуруса в Чикаго три години по-късно.

Швьонтек и Жабер имат четири мача между тях, като статистиката е изравнена – по два триумфа и за двете тенисистки. Последният им дуел бе по-рано тази година, когато полякинята победи на финала в Рим след безапелационна победа с 6-2, 6-2. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР