Идва зима, при която ще се наложи да се пести

...
Идва зима, при която ще се наложи да се пести
Коментари Харесай

Експерти: Пускайте си парно след Нова година, сега на ток е по-изгодно

Идва зима, при която ще се наложи да се пести от сметките за парно и ток.

А те в действителност ще бъдат високи. Газът през ноември в България ще е 124 лева за мегаватчас - следващия връх, само че то в действителност тази дума се износи, тъй като всеки месец има подобен. И от Нова година парното ще се вдигне най-вероятно с 30%.

При галопиращите цени на свободния пазар няма по какъв начин и електричеството за бита да остане на сегашните равнища от 21 ст. за квтч с налозите за дневна цена.

Има недостиг на дърва и пелети, цените им за няколко месеца се удвоиха, макар че горските са безапелационни, че няма дефицит на дървесина. Въглища също мъчно се намират.

Експерти дават препоръки по какъв начин зимата да се изкара на топло, без това да разклати фамилния бюджет.

Специалистите показват, че няма революционна технология, която да е излязла внезапно и да понижи сметките. А множеството ограничения за икономисване всекидневно водят до по-нисък комфорт, сподели Иванка Диловска от Института за енергиен мениджмънт. За генерална смяна на метода на отопление в дадена постройка едва ли към този момент има време. Защото са дълготрайни ограничения, които би трябвало да се възнамеряват и да са финансово обезпечени. Има краткосрочни, които да се употребяват, с цел да се спестят пари през зимата.

Една от тях е, че евентуално по-изгодно за хората с парно е до Нова година да употребяват климатик, в случай че имат подобен, написа "24 часа ".

Причината - температурите не са толкоз ниски, а потреблението на ток с климатика може да се управлява по-ефикасно от парното. След 1 януари по-изгодно ставало потреблението на парното отопление.

Шефът на Агенцията за стабилно енергийно развиване Ивайло Алексиев даде разбор на организацията с какво е най-изгодно да се отопляваме тази зима. (Колко коства силата от термопомпи, газ, котли, ток, парно - виж графиката.) Само че даже тези калкулации към този момент не са до такава степен настоящи поради непрекъснатите поскъпвания на газ, пелети и дърва.

Все отново те демонстрират, че най-изгодно е използването на сила от термопомпа въздух-вода. Ако тя е купена преди време и инвестицията в нея към този момент е изплатена, 1 киловатчас излиза 5,3 стотинки. Ако в този момент се купи термопомпа, при калкулирана нейната цена за погашение сумата е 9,9 ст./квтч.

Термопомпите употребяват слънчевата сила, такава от въздуха или подпочвени води. Това разрешава приемането на три-четири пъти повече топлота по отношение на употребяваната сила.

В постройка без топлоизолация не е уместно да се употребява термопомпа, тъй като за монтажа са нужни системи или радиатори за нискотемпературно отопление. Необходимата мощ на термопомпата ще е по-голяма, надлежно и ще е нужна по-голяма инвестиция.

Специалисти от Института за енергиен мениджмънт напомнят, че би трябвало да се вложат сред 8000 и 15 000 лева, а изплащането е за повече от десетилетие. Но идното повишаване на тока прави термопомпата преференциална даже при тази инвестиция.

Някои страни плануват в проектите си за възобновяване вложения в термопомпи за домовете. И в един от разновидностите на българския проект такива пари бяха планувани, само че отпаднаха. Последно 140 млн. лева са планувани за слънчеви съоръжения на покривите на домовете. Евросубсидиите за домашно произвеждане на електрическа енергия биха помогнали за понижаване на сметките за ток, само че това въпреки всичко остава в бъдещето. В Австралия към този момент е създадена първата домашна батерия за депозиране на водород, създаден от слънчев ток.

Втори в класацията по икономичност на силата за отопление са климатиците клас “А”, при тях цената за киловатчас е 7 ст. при платени вложения и 8,9 ст. с калкулирано влагане за покупката.

Следващите са дървата и пелетите, а парното и отоплението с електрическа печка са обратно, даже след природния газ.

Само че за парното комфортът зависи и от постройката и какъв брой жилището употребяват отопление. Ако те са малко, сметките и без повишаване може да са астрономически.

Експерти разясняват, че за тази зима хората ще посегнат към най-евтиното гориво - дървата. Но това пък усилва отделянето на фини прахови частици и се усилва замърсяването на въздуха.

Вече има домашна атомна батерия

Австралийска компания е създала домашна атомна батерия, в която да се складира създаден с ток от слънчевите панели на покрива водород, който след това още веднъж да се трансформира в електрическа енергия. Тя е система за електролиза, масив за предпазване на водород и захранваща система на горивни кафези, събрани в долап. Водородът се съхранява в 4 дребни червени контейнера, в останалата част от шкафа се съхраняват батерията, електролираторът и горивните кафези.

В този долап може да се съхраняват 40 киловатчаса сила. Животът ѝ е до 30 години, не се изхвърлят токсични метали. Проблемът е, че при теч има, въпреки и дребна, заплаха от пожар или детонация. Цената е близо 27 000 щатски $. При преобразуването на водорода в горивната клетка се губи обаче на половина от съхраненото. При 40 киловата предпазване на водород ще се употребяват 20 киловата, т.е. успеваемостта на тази система е 50%. Все отново това са първите стъпки в домашното предпазване на водород.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР