Идва времето, в което зимните гуми ще трябва да бъдат

...
Идва времето, в което зимните гуми ще трябва да бъдат
Коментари Харесай

Време е да преобувате колата: 8 правила, които всеки трябва да знае при смяната на гуми

Идва времето, в което зимните гуми ще би трябвало да бъдат сменени с така наречен летни. Ето няколко съвета, по отношение на автомобилните гуми, които е добре да знаете.
Правило номер 1. Средната дневна температура би трябвало да бъде над 7 градуса
Препоръчва се сезонна промяна на гума, когато температурата на въздуха надвиши 7 градуса по Целзий. Под тази температура лятната гума губи своите разтегливост и свойства на сцепление даже на изсъхнал асфалт и стартира по-голямо изхабяване на по-меките зимни гуми. Метеоролозите нормално поучават да се изчака устойчиво топло време, само че тази година снегът съвсем изцяло ще се е стопил доникъде на март, пътищата са сухи и не се чакат нощни слани, които могат да доведат до замръзване.
Правило номер 2. Не оставяйте протектор под 1.6 мм
В България има лист с неизправности и условия, при които употребата на транспортните средства е неразрешена. Този документ постанова и ограничавания върху минимално допустимата дълбочина на протектора на летните гуми за леки коли на равнище от 1.6 мм. За неспазване на това условие от КАТ може да ви бъде наложена санкция, само че тя е допустима единствено с потребление на нужните механически средства. Самите производители на гуми предлагат промяна на летни гуми да става, когато дълбочината на протектора е намалее до 3 мм.

 Време е да

Правило номер 3. Поставете гумите със същия размер, като заводските
Размерите на гумите би трябвало да се избират съгласно рекомендациите на производителя на автомобила. Гуми и джанти с разнообразни размери могат да повлияят неподходящо на ръководството и комфорта, да изкривят показанията на скоростомера или да опират в детайлите от каросерията или окачването. Летните гуми могат да имат симетрични, асиметрични и ориентирани шарки на протектора. Последните два, като предписание, имат изразени канали, които по-добре водят водата от контактния сектор и се държат по-надеждно на мокри повърхности. Тези гуми са малко по-скъпи и изискват вярно монтиране.
Правило номер 4. Предупредете гумаджията за съществуването на датчици за налягане
На страничната стена на гумите с посока на шарката на протектора има стрелкови знак за посоката на въртене, а от външната страна на асиметричните гуми има надпис ОТВЪН, който постоянно би трябвало да е от външната страна. Грешките при монтажа ще доведат до внезапно утежняване на работата на гумата.

Майсторът би трябвало да бъде предизвестен и за съществуването колела със датчици за налягане. В случай на погрешно разглобяване на гумите, скъпите датчици могат да бъдат развалени.

Преди да балансира колелата, гумаджията би трябвало да почисти джантите от нечистотия допустимо най-ефективно, инсталираните гуми също би трябвало да са чисти. Въпреки това балансирането на колелата се предлага освен при замяна на гуми, само че и когато колелата и джантите се сменят като комплект - допустимо е тежестите, конфигурирани преди година, да се развалени или да липсват.
 Време е да

Правило номер 5: Помпайте гумите съгласно рекомендациите на производителя
Препоръките за налягане в гумите са избрани от производителя на автомобила и нормите за другите размери на колелата на една и съща кола могат да се разграничават. Освен това целесъобразното налягане зависи от натоварването на автомобила: колкото повече пасажери и товари има в кабината, толкоз повече гумите би трябвало да бъдат напомпани. Табелката с рекомендации на производителя нормално се намира на B колонката, в края на вратата на лидера или отвътре на капачката на резервоара за гориво.

Неправилното налягане в гумите въздейства върху управляемостта и спирачните свойства на автомобила и също води до прибързано изхабяване на гумите. Ускореното изхабяване на централната част на протектора демонстрира прекалено налягане, до момента в който такова по страничните стени демонстрира незадоволително налягане. Ако автомобилът не е оборудван със датчици за налягане в гумите, целесъобразно е да го проверявате най-малко два пъти месечно и постоянно на студени гуми.
Правило номер 6. Проучете маркировката на гумите
Типовото означение 195/65 R16 82T да вземем за пример, съдържа информация за размера на гумата, т.е. диаметъра, широчината и височината на протектора. В този случай 195 е широчината на протектора в милиметри, 65 е съотношението сред височината на профила и ширината в проценти (височината на гумата е 65% от 195 мм, т.е. 127 мм). R е типът на гумата (радиална), 16 е диаметърът на джантата в инчове. Цифрата и буквата в края кодират показателите на оптималното натоварване и оптимално допустимата скорост, в този случай 475 кг на колело и 190 км/ч.

Гумите, предопределени за транспортни средства с нараснала проходимост, постоянно са етикетирани с буквите SUV - те имат по-твърда структура. Друг значим параметър е показателят на натоварване, който за транспортни средства с висока проходимост би трябвало да бъде минимум 100 (т.е. 800 кг на колело).

Маркировката също по този начин ви разрешава да разберете датата на произвеждане на гумата, кодирана от набор от четири числа след признака DOT (например DOT 3518). Първите две числа демонстрират седмицата в годината, а вторите - годината на произвеждане. В случая става дума за 35 седмица на 2018 година. И най-после, гумите RunFlat са особено маркирани: SSR за Continental, RunOnFlat за Dunlop, RFT за Bridgestone, ZP за Michelin.
 Време е да

Правило номер 7. Запишете се авансово за сервиз за промяна на гуми
Пикът на опашките в гумаджийниците се случва през уикендите след внезапно стопляне на времето. Чакането не може да бъде избегнато изцяло, само че доста работилници са подготвени да работят по спогодба със записан час, а това си коства да се обмисли авансово. Можете също да употребявате услугите на мобилни работилници, които идват персонално до клиента, само че са по-скъпи. Големите работилници с магазини обслужват с преимущество тези, които са закупили гуми на място или са консуматори на по този начин наречения „ хотел за гуми “.
Правило номер 8. Съхранявайте гумите изправени
Гумите без джанти не би трябвало да се окачват или подреждат една върху друга - по-добре е да ги поставите отвесно на стелаж, като променяте позицията им ежемесечно. Гумите с джанти, въпреки това, могат да се съхраняват хоризонтално или окачени на джантата. Преди да съхранявате гуми и джанти, се предлага да ги измиете и да маркирате с тебешир мястото, където е стояла гумата. Можете да оставите гумите и колелата си за сезонно депозиране, където ще бъдат спазени всички правила - т.е. в предложен " хотел за гуми ".
 Време е да

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР