Идва времето на затварянето на багажника на джипката и спирането

...
Идва времето на затварянето на багажника на джипката и спирането
Коментари Харесай

Румен Гечев: Властта подари 50 млн. лева от българските пари на ПИБ

Идва времето на затварянето на багажника на джипката и прекъсването на теча на парите на българските данъкоплатци, разгласи проф.Гечев
„ За по-малко от 3 минути, без никаква полемика и въпроси, е взето решението за разходване на 140 млн. лв. национална пара, които българското общество е подарило на богатите вложители от “Първа капиталова банка “, възмути се от трибуната на Народното събрание националният представител от Парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ проф. Румен Гечев по отношение на придобиването от Българска банка за развиване на акции на „ Първа капиталова банка “.

Гечев акцентира, че Министерският съвет не е обсъждал импортирания взаимен отчет на министрите на финансите и стопанската система: “Премиерът Борисов прекъсва експозето още в първата минута и докладчикът – финансовият министър е поканен от премиера да прочете единствено предлагането на решението”.

Професорът народен представител разкри още: “Борисов декларира преди закриването на съвещанието: “И доста значимо е да се подчертае, че по-късно ще бъдат изкупени от банката на цени с лихви и няма да загуби по никакъв метод ББР и държавата”. Това е погрешна и подвеждаща информация от страна на премиера Борисов”, отвърна социалистът и обясни: “Продавачът на акциите няма никакъв ангажимент да изкупува назад добитите акции. А и законите на Европейски Съюз изрично не разрешават назад изкупуване на акции при изискване на контролиран пазар. Подобни заявки на политически лица на всички места се смятат за операция на финансовия пазар. И в множеството страни на Европейския съюз след такива изявления лицето се подвежда под наказателна отговорност”.

Гечев повдигна въпроса, че страната няма представител в ръководството на „ Първа капиталова банка “, както и че не са посочени действителни опасности за инвестицията на държавни средства в изключително огромни размери в частна банка: “Българският народ дава 140 милиона, пляскат с ръце, разлива се шампанското от притежателите, а страната няма нито един собствен представител. Управляващите подариха 140 млн. лв. на двамата съществени акционери на банката плюс още 60 милиона от другарски частен вложител и стават 200 милиона подарък”.

“Няма никакви гаранции, че тези 140 милиона ще носят някакви приходи на страната в идващите години. Това ще се окаже безплатна финансова помощ от българските данъкоплатци към двама много богати инвеститори”, предизвести депутатът социалист.

Проф. Гечев уточни, че страната е закупила акциите на цена, доста надвишаваща пазарната. „ Какви са обстоятелствата - купувачът, Българска банка за развиване, заплаща акциите по цена, избрана от продавача - „ Първа капиталова банка “. Изрично желая да подчертая, че КФН не задължава купувача да заплаща тази цена, защото това е балансовата стойност. Обаче в проспекта на банката е записана цена 5 лв. и страната заплаща 5 лв., въпреки че пазарната цена е радикално друга “, разяснява социалистът.

Той цитира решението на Министерски съвет, където е записано, че присъединяване на ББР в нарастването на капитала на „ Първа капиталова банка “ би трябвало да се прави при пазарни условия. „ Очевидно изобщо не може да става дума за пазарни условия. От информацията на Българската фондова борса излиза наяве, че през месеците май и юни 2020 година акциите на ПИБ са продавани на финансовия пазар на цена към 2,60 лева Нещо повече, от предоставените ни данни е видно, че в дните и месеците след договорката сред ББР и ПИБ, цената на акциите на ПИБ на борсата поредно понижават. Беше казано, че тази договорка укрепва доверието в банковата система и усилва атрактивността на нашата банкова система за вложители. Само че по данни на Българската фондова борса, в последната договорка цената на акция на ПИБ е 1,80 лева А изменението на цената за последните 52 седмици е -42,31%. “, уточни данните Румен Гечев.

„ Вие сте платили 5 лева на акция, а пазарът споделя, че цената е 1,80 лева Това са данните. Приказките са доста, само че истината е, че държавното управление удари печата и подари 50 млн. от парите на българския народ. Изтича ви времето и наближава, след 2 месеца, затварянето на багажника на джипката и прекъсването на теча на парите на българските данъкоплатци “, обърна се към ръководещите в заключението си проф. Гечев.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР