Идва ли краят на лилавата приказка? Доскоро България беше производител

...
Идва ли краят на лилавата приказка? Доскоро България беше производител
Коментари Харесай

В Добруджа все повече производители изкореняват лавандулата си

Идва ли краят на лилавата приказка? Доскоро България беше производител №1 в света на лавандулово масло, а през днешния ден пазарът е срутен. Земеделски производители в Добруджа изкореняват насажденията си от лавандула и се отхвърлят от развъждането на етерично-маслени култури, до момента в който продукцията им залежава по складовете.

От 2014 година насам тази просвета нападателно превземаше добруджанските полета с двойно нарастване на площите всяка година, като предходната те доближиха 90 000 дка, макар предизвестията на икономистите, че производството на етерични масла у нас е безредно и с ниска успеваемост. Днес пазарът е западнал.

“Ситуацията е много трагична. Няколко огромни компании от сектора преди няколко години надуха един балон, който сега се спука и се спука в тяхна изгода, тъй като се сътвориха големи насаждения ”, изясни Йордан Апостолов, аграрни производител и притежател на дестилерия за етерични масла.

С обещания за висока облага бяха подмамени стотици дребни аграрни стопани.

“250 лева стигна преди 3 години кг масло. Сега към този момент е 25 лв. кг масло! На тая цена няма по какъв начин към този момент производителите да отглеждат лавандулови насаждения ”, сподели Иван Петров, производител на лавандулово масло

В някои елементи на добричка област към този момент са унищожени 2/3 от лавандуловите полета. Най-ощетени са дребните производители.

“Очаквам в идващите години да има и дестилерии, които да затворят и надлежно ще се стигне до едно състояние, където към този момент ще гледаме дали ще има придвижване нагоре или ще останат по този начин нещата ”, предвижда Петър Петров, аграрни производител

Сривът на цените в действителност се следи в последните 3 години.

За част от земеделците казусът се корени в неналичието на държавни помощи, а за други – в неналичието на надзор върху качеството на сортовете лавандула.

Така от производител №1 на лавандулово масло в света, България е на път да трансформира в бутиков производител.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР