Идва човешка катастрофа от глад, свързана с руската инвазия в

...
Идва човешка катастрофа от глад, свързана с руската инвазия в
Коментари Харесай

Войната носи катастрофален глад, дълговете на страните ще са криза в кризата |

Идва " човешка злополука " от апетит, обвързвана с съветската инвазия в Украйна, предизвести президентът на Световната банка Дейвид Малпас пред Би Би Си.

Рекордното повишение на цените тласка милиони хора към беднотия и дефицит на питателна храна, счита той.

" Това е човешка злополука, което значи, че храненето се утежнява. Но по-късно се трансформира и в политическо предизвикателство за държавните управления, които не могат да създадат нищо по въпроса - те не са го провокирали, а виждат, че цените се повишават ", сподели той в изявление за икономическия редактор на Би Би Си Фейсал Ислам.

Световната банка пресмята, че може да има " голямо " нарастване на цените на питателните артикули с 37%. " Това се отразява на храните от всевъзможен тип - масла, зърнени култури - и по-късно се отразява на други култури, царевични култури, тъй като те нарастват, когато пшеницата нараства ", изясни той.

Необходимо е да се сложи акцент върху увеличението на доставките на торове и храни в целия свят, наред с целевата помощ за най-бедните.

Според него, сходно на пандемията от COVID-19, продоволствената рецесия ще засегне най-тежко най-бедните хора в света, тъй като те " ще ядат по-малко и ще имат по-малко пари за всичко останало, да вземем за пример за учебно заведение ".

Световните ресурси от храна са огромни по исторически стандарти и в света има задоволително храна, с цел да се нахранят всички, само че ще би трябвало да се вкара развой, с цел да се доставят храните на най-нуждаещите се.

Ръководителят на Световната банка също по този начин изрази опасения от настъпване на " рецесия в рецесията ", произлизаща от неспособността на разрастващите се страни да обслужват огромните си пандемични задължения на фона на възходящите цени на храните и силата .

" До 60 % от най-бедните страни сега са или в затруднено състояние във връзка с дълга, или са изложени на висок риск да изпаднат в затруднено състояние във връзка с дълга ", сподели той.

Той посъветва страните, изключително тези с нестабилен дълг, да подхващат своевременни дейности за правене на тактики за понижаване на дълговата тежест.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР