Идния петък Комисията за енергийно и водно регулиране ще обяви

...
Идния петък Комисията за енергийно и водно регулиране ще обяви
Коментари Харесай

Бизнесът скочи: Източникът е един, но в Сърбия и Гърция газът е 2 пъти по-евтин, защо?

Идния петък Комисията за енергийно и водно контролиране ще разгласи решението си за нарастването цената на газа. Бизнесът ежедневно излиза с остри реакции по отношение на ръководството на газовата рецесия. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев съобщи, че в петък няма да знаем дали ще имаме газ през зимата.
"Не чакаме да има огромна разлика сред предлагането на "Булгаргаз " и одобрената цена от КЕВР, което значи над 150 евро за мегаватчас. Това е голямо нарастване на цената за доста къс интервал. С нашите сътрудници не можем да формираме конкурентна цена с такава цена на природния газ. В Сърбия, Унгария и Гърция е 2-3 пъти по-малко от нашата цена. Всички получаваме газ от едно и също място. Не желаеме по-лоша цена от тяхната. Очевидно уменията на ръководещите да договорят добра цена не са задоволителни ", сподели той.
Бизнесът е обезпокоен и от дефицита на газ, който се обрисува за последното тримесечие на годината. Остава дефицит от порядъка на 40% от декларираното количество за ползване, обърна внимание Велев.
"Не знаем в каква поредност ще бъде ограничавано газоподаването, ще има ли ранно предизвестие и обезщетения. Въпроси, които ще зададем на съвещанието на антикризисния щаб. Очакваме да се организира при започване на идната седмица. Ще желаеме сигурни доставки на положителни цени, както и уверения, че няма да плащаме наказания за газа, който сега не получаваме по контракта с "Газпром ". Защо към този момент 3 месеца не сме предявили иск към "Газпром "? Накрая ще платим и това, което не сме взели непосредствено ", акцентира ръководителят на АИКБ.
За Велев обстановката наподобява по този начин: Отказваме се от съветския газ, с цел да го купуваме от медиатори с 30% по-скъпо.
"Отговорната позиция на нашата страна би трябвало да бъде да взимаме колкото може повече по контракта с "Газпром ". Тази цена е с 30% по-ниска от настоящата. Ще напълним на 100% газохранилището в Чирен. Всякакъв % под 100 е безконтролен. Ако имаме остатъци, ще ги продадем в Европа ", безапелационен бе той.
Лошият сюжет вещае фирмите да понижат продуктивността си, като може да се стигне и до техния банкрут. Велев настоя, че бизнесът няма да допусне стотици хиляди хора да останат без работа и стопанската система да тръгне надолу, тъй като фракция не желае да купува съветски газ без медиатори.
"Зорлем се отхвърляме от директните доставки. Не се отхвърляме от доставките с медиатори и търсим газ някъде по средата на океана. Има напън от шепа хора, които са се оповестили срещу директните доставки на съветски газ. Това е фракция, която работи против ползите на българските предприятия, служащи и консуматори ", насочи обвинявания ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР