Идните години могат да се превърнат в изгубеното десетилетие“ за

...
Идните години могат да се превърнат в изгубеното десетилетие“ за
Коментари Харесай

Blackstone предупреждава за предстоящо „изгубено десетилетие“ на фондовите пазари

Идните години могат да се трансфорат в „ изгубеното десетилетие “ за вложителите на фондовите тържища, защото възвръщаемостта на акциите ще се срине на фона на по-ниските облаги и доходи на фирмите. Това съобщи пред Си Ен Би Си изпълнитeлният вицeпpeдceдaтeл нa американската капиталова компания Вlасkѕtоnе Toни Джeймc

Той счита, че цените на акциите може да спрат покачването си, откакто бъдат оценени изцяло за „ небосвод от 5-10 години “.

„ Смятам, че това може да бъде ново изгубено десетилетие за вложителите “, разяснява той, визирайки интервала на 90-те години на предишния век в Япония, когато мина през тежка икономическа застоялост.

По думите му актуалните лихвени равнища в Съединени американски щати няма да паднат по-ниско, като даже може да бъдат нараснали до по-нормални равнища през идващите години. В доста случаи по-високите лихви се отразяват отрицателно на ĸopпopaтивнитe пeчaлби и цeнитe нa aĸциитe, защото по-високите виcoĸитe paзxoди зa заеми „ изяждат “ част от облагата.

Освен това, фирмите са изправени и пред редица други проблеми, които подлагат на напън облагите. Тук влизат високите налози, възходящите оперативни разноски, нарушаването на веригите за доставка и наклонността за „ деглобализация “.

„ Всичко това ще се отрази на фирмите. За това предвиждам разочароващ дълготраен растеж на облагите и анемична възвръщаемост на акциите през идващите пет до 10 години “, споделя той.

Въпреки тежките стопански вреди, нанесени от пандемията от ковид, американските фондови тържища регистрират забележителен растеж след достигнатите през март рекордно ниски равнища..

Джеймс отдава това на решението на Федералния запас на Съединени американски щати да смъкне лихвите покрай нулата, което накара вложителите да потърсят по-рискови активи с по-голяма възвращаемост.

„ Макар че това докара до основаването на акции, които са „ изцяло оценени “ или „ малко надценени “, американската централна банка заслужава самопризнание за предотвратяването на „ сериозен срив “, разяснява Джеймс.

„ Ходът на Фед бе невиждан по мащаб и скорост. Без него щеше да се стигне до спираловидно проваляне, при което компаниите щяха да имат съществени проблеми с заемите, които щяха да се отразят на пазарите “, прибавя той.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР