Идейният проектът бе обсъден от експерти в областта на екологията

...
Идейният проектът бе обсъден от експерти в областта на екологията
Коментари Харесай

Иновативен проект, насочен към преодоляване на негативните последици от климатичните промени „Синьо-зелена акупунктура“ в парк „Възраждане“ ще бъде реализиран в Зона Б-5

Идейният планът бе разискван от специалисти в региона на екологията и климата на Столичната община, НДЕФ, районната администрация на регион „ Възраждане “, Оперативна програма „ Паркове и градски градини “ и Лесотехническия университет. В срещата взеха присъединяване зам.-кметът на Столичната община Десислава Билева, и.д. шеф на НДЕФ Ирена Пенчева и кметът на регион „ Възраждане “ Савина Савова.

Проектът включва ограничения за акомодация към климатичните промени и рисковите горещини, които ще се осъществят във и към пространството на амфитеатъра в парк „ Възраждане “ в Зона Б-5.

Мярката планува превръщането на това място, намиращо се в мощно урбанизираната част на града, в споделено „ охладено “ пространство за отдих и събития. Предвижда се помрачаване на амфитеатъра с катерлива и друга растителност, създаване на системи за оросяване и алпинеум с устойчива на климатичните промени зеленина. За да се избегне резултата на топлинен градски остров, ще се употребява настилка от естествени материали с невисок термичен потенциал в светли цветове. По отвесните елементи на амфитеатъра и пейките ще бъде сложено покритие, което ги защищава от нагряване.

Предвижда се пространството да се употребява както за културни, по този начин също и за просветителни събития за повишение информираността на децата, младежите и обществеността по въпросите, свързани с климатичните промени и акомодацията към тях. Информационни табелки с QR кодове ще дават информация за обекта, употребяваните материали, растителността, резултата на изстудяване и други.

Ползите, които се чакат от реализацията на плана, са понижаване на температурата и общо намаляване на интензитета на градския топлинен остров, повишение на влажността на въздуха и отбрана от ултравиолетова радиация. В допълнение се чака повишение информираността на обществеността по въпросите за климатичните промени и акомодацията към тях, както и на практика препоръки към уязвими групи.

„ В международен мащаб климатичните промени към този момент са факт и нашият екип интензивно работи по използване на ограничения, с които да се приспособяваме към резултата от тези климатични феномени и да способстваме за смекчаването им – сподели зам.-кметът Десислава Билева по време на полемиката. – Столичната община одобри специфичен проект за устойчива сила и климат до 2030 година и този план дефинира една от ограниченията, които би трябвало да осъществяваме, а точно да използван новаторски метод и решения за намаляване и акомодация към климата – уточни още тя. – Нашата цел е това градско пространство да стане освен привлекателно, само че и да се трансформира в учебен център “ – акцентира още Десислава Билева.

Водещ сътрудник на плана „ Прилагане на новаторски ограничения за намаляване и акомодация към изменението на климата в общините в България “ е Националният поверителен екофонд.

Средствата за осъществяване на пилотния план ще бъдат обезпечени като безплатна финансова помощ по Предефиниран план № 3 „ Прилагане на новаторски ограничения за намаляване и акомодация към изменението на климата в общините в България “ по Програма „ Опазване на околната среда и климатични промени “ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР