Идеята за застрахователен пул при бедствия, в който всеки българин

...
Идеята за застрахователен пул при бедствия, в който всеки българин
Коментари Харесай

Данък „Бедствие” – добра идея или популизъм

Идеята за осигурителен пул при бедствия, в който всеки българин да внася средства годишно, още веднъж е на масата. Подобни оферти имаше неведнъж през годините след наводнения или други бедствия.

Статистиката на един от застрахователните брокери у нас демонстрира, че от 100 клиенти, посетили офиса му, едвам шестима са сключили застраховка за дома. 76 от всеки 100 автомобилисти подписват застраховка „ Гражданска отговорност”, а още 5 % – каско.

Когато обърнем цифрите в пари нещата наподобяват по този начин - приблизително даваме 180 лв. за гражданска отговорност и още съвсем 560 за каско. А за дома – 70 лв..

И сегашните застраховки на домовете не са напълно по избор. Изискват ги банките когато домът се изплаща на заем.

Свлачищата като това край Плетена още веднъж сложиха въпроса за ниския % застраховки. А концепцията всички ние да даваме пари, които страната да употребява за справяне със вредите е на районния министър Николай Нанков

„ Хората съвсем в цяла България нямат опция за такова обезпечаване, поздравявам концепцията на Николай Нанков че би трябвало да се направи незабавен фонд – по един два лв. от всяко семейство и този фонд да обезпечава обстановки като тази”, разяснява кметът Арбен Мименов.

Според застрахователи сходни фондове се основават за посрещане на доста огромен риск като нуклеарна повреда, да вземем за пример.
Много по-логично би било страната да разпространява застраховките. Собствениците не подхождат отговорно към парцелите си, а след това като се случи нещо чакат страната да се намеси, считат застрахователи.

„ Получават дребни суми, които не са задоволителни за ремонта а и по-късно са недоволни. Би могло да има данъчни облекчения за обезпечаване на имуществото или някакви други придобивки, които жителите да могат да ползват”, разяснява Светла Несторова от Асоциацията на застрахователите.

От Българска социалистическа партия напомнят, че и те са предложили концепцията за основаване на осигурителен фонд в който да заплащат всички. От ГЕРБ пък регистрират, че въвеждане на наложителни заплащания не е най-хубавият избор.

Докато към момента никой публично не е въвел нов налог „ Бедствие " мнението на хората е в двете крайности.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР