>Идеята за закупуването на робота е на кмета на Бургас

...
>Идеята за закупуването на робота е на кмета на Бургас
Коментари Харесай

Роботи ще помагат в обучението на учениците на IT гимназията

>
Идеята за закупуването на робота е на кмета на Бургас Димитър Николов, а задачата е хуманоидът да се образова дружно с учениците на високотехнологичното учебно заведение и да развива своите функционалности с помощта на тях. В часовете по процедура младите програмисти ще създават новаторски програмен продукт, който ще обогатява опциите и ще направлява дейностите на робота.

" Оборудването по роботика и програмните артикули, с които ще се образоват учениците в новото учебно заведение, са определени и осъществени със съдействието на най-хубавите софтуерни компании в страната, които са сътрудници на гимназията ", съобщи кметът Димитър Николов.

С това Гимназията по програмиране в Бургас се подрежда измежду първите образователни заведения, които внедряват в обучителния развой личен хуманоиден робот.

Платформата му е програмируема и дава многофункционални благоприятни условия за приложение, което ще бъде извънредно потребно в часовете на учениците по компютърно програмиране, роботика и изкуствен интелект в новата гимназия.

Роботът е модел " Пепър " /от англ. ез.: Pepper/ и е артикул на SoftBank Robotics. Хуманоидът е висок 120 см., тежи 28 кг. и  може да бъде програмиран да приказва на 15 разнообразни езика, в това число и на български. Това е първият робот, който разпознава човешки страсти и приспособява държанието си по отношение на индивида. Той приказва, слуша, жестикулира, движи ръцете и тялото си.

Взаимодействието му е интуитивно посредством вградения изкуствен интелект в него. Има тъчскрийн, който усъвършенства връзката и посредством образна информация. Хуманоидът е обвързван с разнообразни облачни услуги, бази от данни и обекти с Bluetooth, Ethernet и Wi-Fi, посредством които може да даде информация в действително време.

Освен Pepper учениците на модерната гимназия ще се образоват в специфичната лаборатория по роботика и с още един вид роботи - модел Dobot Robot, които съставляват прецизни и интелигентни индустриални подготвителни роботи. Тази технология е най-хубавата за образование на гимназисти в света за 2018 година и съдържа роботизирани съставни елементи, които могат да бъдат програмирани да извършват както независими дейности, по този начин и серия от каскадни дейности в поточна линия за изработването даден артикул.

Тези роботи могат да отпечатват разнообразни 3D изображения, да рисуват огромни графични обекти, да се движат, въртят и реалокират предмети. Програмирането им ще се прави посредством композиция от два съществени програмни езика - Python и JavaScript, с който децата ще стартират образованието си по роботика. Това ще приготви гимназистите за ръководство и програмиране на промишлени и индустриални роботи, които навлизат все по-широко в промишлеността.

Лабораторията ще бъде разширявана с времето със закупуване на нови роботизирани съставни елементи и съдействие от интернационалните университети за обогатяване на образователната стратегия по роботика на IT гимназията.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР