Идеята за водноелектрическа централа на река Дунав, появила се през

...
Идеята за водноелектрическа централа на река Дунав, появила се през
Коментари Харесай

България и Румъния рестартират проект за голям ВЕЦ на Дунав

Идеята за водноелектрическа централа на река Дунав, появила се през 70-те години на предишния век и възраждана десетки пъти, още веднъж излиза на дневен ред. Поредното възкръсване на концепцията за водноелектрическа централа сред Турну Мъгуреле (Румъния) и Никопол (България) бе обявено при визитата на енергийния министър Румен Радев в Съединени американски щати. Там той се срещна със секретаря по енергетика на Съединени американски щати Дженифър Гранхолм във Вашингтон.

ВЕЦ-ът е част от огромните ВЕИ планове, контрактувани по време на среща на енергийните министри на България, Гърция и Румъния в Атина преди месец. Подробности за него обаче пристигнаха по време на откриването на рехабилитирания ПАВЕЦ „ Белмекен “ във вторник.
Рестарт
За плана последно се заприказва при служебния министър Росен Христов в показаната от него енергийна тактика на България. В нея бяха включени две водноелектрически централи, които да бъдат построени взаимно с Румъния, по модела на съществуващите в „ Железни врата “ (Portile de Fier), построени взаимно от Румъния и Сърбия. Плановете бяха те да са ситуирани сред Никопол и Турну Мъгуреле и сред Силистра и Кълъраш.

Националната електрическа компания (НЕК) и Държавната румънска хидроенергийна компания Hidroelectrica са подали апликационна форма в Брюксел по Механизма за обвързвана Европа.

Изпълнителният шеф на НЕК Мартин Георгиев разяснява, че се водят интензивни диалози с Hidroelectrica, които имат опит в такива планове.

Сега би трябвало да се актуализира предпроектното изследване за ВЕЦ-а.

Трябва да се актуализират плановете, правени преди към 30 години – механически и екологично, тъй като екологичните условия са по-строги “, сподели още Георгиев.

Финансов и механически модел ще би трябвало да бъде изработен занапред, само че по предварителни оценки планът ще коства общо 6 милиарда евро на двете страни. Мощността на централата ще е 800 MW.
Още изгоди
ВЕЦ-ът е единствено дребна част от изгодите, твърди българският енергиен министър. Очаква се инфраструктурният план да усъвършенства сухопътната и железопътната съгласуваност, както и електроенергийните мрежи, защото ще се построи подстанция, с цел да се свържат. Той ще спомогне и за възстановяване на плаваемостта по реката, гребоукрепването, ръководство на рисковете от наводнения и други

Аз имам доста елементарна теза – хубаво е да имате нов мост над Дунав, само че мост в композиция с генерираща мощ е още по-добре – ето това желаеме да създадем “, сподели енергийният министър Румен Радев.

По думите на Мартин Георгиев трябва да се употребява оптимално потребно и дейно хидроресурсът, който притежаваме, и би трябвало да се знае, че в България той е стеснен.

„ Никой енергиен пазар от много години не може да се преглежда като изолиран остров и да си гледа единствено личната къщурка. Цяла Европа към този момент е доста обвързвана. Всички планове, трендове и проекти за развиване се гледат в европейски, районен и тогава народен аспект “.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР