Идеята за цялостно възстановяване и развитие на Родопската теснолинейка Септември

...
Идеята за цялостно възстановяване и развитие на Родопската теснолинейка Септември
Коментари Харесай

Уникална туристическа атракция в Банско! Обсъждат превръщането на ж.п гарата в модерен транспортен център и музей на теснолинейката

Идеята за изцяло възобновяване и развиване на Родопската теснолинейка Септември - Добринище придобива все по-конкретни измерения. Централното ръководство на „ БДЖ – Пътнически транспорти “ ЕООД стартира идея тя да бъде разпространявана като туристическа атракция и национална забележителност, в която гара Банско ще има особено място - както е било още при построяването на линията, когато е издигната като базов пункт за обслужване на преносимия състав.
Теснолинейката е единствената функционираща жп линия с междурелсие 760 мм в България. Тя е с обща дължина 124, 7 км и свързва Горнотракийската равнина, Родопите, Рила и Пирин. По пътя си минава през живописното дефиле на Чепинска река, пресича Чепинското корито и се устремява към Аврамовата седловина, която разделя Рила и Родопите. Именно на това място се намира и най-високата гара на Балканския полуостров - гара Аврамово, на 1267 м н. в. От там, по поречието на река Места теснолинейката доближава до полите на Пирин, минавайки през гр. Банско до крайната ѝ гара Добринище.
През миналите дни беше осъществен оглед на линията и инфраструктурата на гарите от представители на БДЖ-ПП, НКЖИ и народния представител Васил Тодев.
Целта на огледа е да бъде направен лист с действия, които да залегнат в няколкогодишен проект за възобновяване и развитите на родопското влакче, по който работим взаимно с Министерство на превоза, показа депутатът.
При инспекцията в Банско, към работната група се причисли и секретарят на Общинската администрация Иван Докторов. Той показа желанието на общинското управление, разисквано с представители на Директива за птиците Национална компания Железопътна инфраструктура, за основаване на транспортен информационен център в региона на ЖП гара Банско. Районът на жп гарата в Банско е подобаващ за тази цел, защото, с изключение на железопътния превоз с теснолинейката, на едно място ще бъдат проведени спирките за междуградските рейсове, общинските автобусни транспорти, маршрутните коли към хижа Вихрен и стоянка за такси.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР