Идеята за таван на цените на руския петрол срещна абсолютната

...
Идеята за таван на цените на руския петрол срещна абсолютната
Коментари Харесай

Цветослав Цачев: Има сериозен риск от фалити и изместване на индустрии извън ЕС

Идеята за таван на цените на съветския нефт срещна безспорната незаинтересованост на главните купувачи на подобен нефт в Азия. Всички отвън Европейски Съюз ще продължат да работят, както и до момента. Това сподели пред БНР финансовият анализатор Цветослав Цачев. 

По думите му таванът на цените може да проработи – с взаимни отстъпки от двете страни.

" Според мен сме в кулминационната точка на някакво споразумение и двете страни се пробват да засилят своите позиции, в това число и във връзка с Украйна. "

Цачев не чака да се вдигнат приходите на Русия от продажбата на въглеводороди. Той предвижда отново забавяне по веригата с доставки и проблеми главно за Европейски Съюз, който използва към момента доста огромно количество от съветския нефт, който се смесва с други и влиза в Европа като по-малък % от 50.

Този вид ограничения срещат сериозен отпор от Москва, която просто стопира доставките, акцентира финансовият анализатор.

" Когато приказваме за съвсем цялостни подземни находища (газохранилища - бел. ред.) в Европа, това не значи, че зимата е подсигурена. Доставките по тръбопроводи би трябвало да продължат, най-малкото, с цел да намалят цената на този микс, който се използва в Европа ", разяснява Цветослав Цачев в предаването " Преди всички ".

Клаузата " вземи или заплати "  също слага Европейски Съюз в не доста добра обстановка, счита Цачев. Експертът вижда като по-голям проблем не количествата на природния газ, а цената.

" Големият проблем е цената. Тя се е покачила извънредно доста. Това се отразява на цената на електричеството. За европейската стопанска система разноските за сила са към 2% от разноските на компаниите, на бизнеса – това е много висок % и носи сериозния риск от банкрути и изместване на промишлености отвън Европейски Съюз. "

При нас обстановката с електричеството е доста по-добра, в сравнение с е в Европа. Не се употребява природен газ за генериране на ток. Но ние сме една от най-малките стопански системи, не можем да се превърнем в голям експортьор на електричество, разясни Цачев.

" Цената е огромно задължение, голяма тежест за промишлеността. "

 
 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР