Идеята ни е до средата на следващата година да имаме

...
Идеята ни е до средата на следващата година да имаме
Коментари Харесай

До средата на 2019 г. България трябва да има електронно здравеопазване

Идеята ни е доникъде на идната година да имаме електронно опазване на здравето и Национална здравна осведомителна система. Това сподели министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев по време на разискванията по Националната здравна карта.

По думите му в подтекста на новия модел на опазване на здравето основна роля играе Националната здравна осведомителна система.

В период до 30 септември 2018 година Ананиев би трябвало да показа идея за развиване на здравното обезпечаване и секторните промени в системата, реши Народното събрание след привършване на разискванията, съобщи " Фокус ".

Депутатите разгледаха две проекторешения на ГЕРБ и Българска социалистическа партия, свързани с разискванята. „ За “ проекторешението на ГЕРБ гласоподаваха 105 народни представители, „ срещу “ – 54 и „ въздържали се “ - 1, с което бе признато. Съгласно признатото решение концепцията би трябвало да се показа след извършено необятно публично разискване с всички заинтригувани страни, като резултатите от него би трябвало да се показват на съвещание на Комисията по опазване на здравето към Народното събрание.

Предложението на Българска социалистическа партия бе отхвърлено с 56 гласа „ за “, 72 – „ срещу “ и 30 – „ въздържали се “. От опозицията предлагаха в период до 1 август 2018 година министърът на опазването на здравето да даде поправен модел на Национална здравна карта, като регистрира мненията на съсловните организации, както и на Комисията по опазване на здравето.

От Българска социалистическа партия желаеха още в същия период министърът да показа съответен модел на здравно обезпечаване, както и на финансово административно ръководство на системата на опазване на здравето. От левицата предлагаха още въз основата на новия модел и поправената Здравна карта, Кирил Ананиев да показа явен проект за стабилизирането на изпадналите в сериозно положение общински и регионални лечебни заведения.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР