Идеята на язовир Яденца е да увеличи максималния капацитет на

...
Идеята на язовир Яденца е да увеличи максималния капацитет на
Коментари Харесай

МОСВ даде положителна оценка за изграждането на язовир "Яденица"

Идеята на язовир Яденца е да усили оптималния потенциал на работа на ПАВЕЦ " Чаира "

Още по тематиката
Европейската комисия стартира пилотна процедура против България поради сигнали за проблеми при водните централи

Компанията разгласи втора социална поръчка за доизграждане на оборудването

188 млн. евро.Инвестиционното предложение за построяването на язовир " Яденица ", който ще удвои потенциала на работа на ПАВЕЦ " Чаира ", получи утвърждението на Националанта електрическа компания (НЕК). Неговата стойност се прави оценка на 188 млн. евро половината, от които ще бъдат обезпечени от Европейската комисия.

Нужен ли е нов язовир

Идеята на язовир " Яденца " е да усили

Възраженията за плана

Възражения против построяването на плана от страна на екоактивисти не липсват. По време на публичното разискване в град Белово, което се състоя през юни, ръководителят на рибарско съдружие " Балканка " Иван Куманов разяснява, че по плана за Оценка на въздействието върху околната среда има редица пропуски. Един от сериозните проблеми по думите му е, че в регионът, в който язовирът ще се построява, има разломи, което може да провокира земетресение. Проектантите обаче обясниха, че тези разломи не са дейни и направените разбори демонстрират, че даже да има разбъркване на земните пластове, това няма да докара до неконтролирано изпускане на вода от язовира, което би заплашило жителите на гр. Белово и село Голямо Белово.

Друго несъгласие на екозащитниците е, че планът не планува построяването на рибни проходи, както и, че предпазена зона " Яденица " ще бъде повредена.
От " Балканка " към този момент са изпратили и тъжба против построяването на плана до Европейската комисия.
За разлика от тях, локалните поданици поддържат построяването на язовира, защото това ще обезпечи доста работни места за района.

От екоминистерството оповестяват, че заПротести за " Цанков камък "
Намаляването на водния размер на язовир " Цанков камък ", който също е благосъстоятелност на НЕК, поради ремонтни действия провокира митинги от рибарско съдружие " Балканка " пред Министерство на околната среда и водите във вторник. Причината е, че това е довело до пресушаването на река Въча, което е унищожило популацията на пъстърва в нея.
След работна среща сред Министерство на околната среда и водите и НЕК, от министерството оповестиха, че след оглед на язовира е станало ясно, че няма да се наложи сериозен ремонт,
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР