Идеята на Валери Симеонов да се наложи данък на апартаментите,

...
Идеята на Валери Симеонов да се наложи данък на апартаментите,
Коментари Харесай

Стоянова: Идеята за данък върху апартаментите под наем в курортите е правилна

Идеята на Валери Симеонов да се наложи налог на жилищата, които се отдават чартърен в курортите, е вярна. От много време се търси някакво решение за обгръщане с облагане на този бранш. Това съобщи ръководителят на Комисията по бюджет и финанси и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова, съобщи БГНЕС.

Стоянова разяснява импортираното от депутати от НФСБ предложение за промени в Закона за локалните налози и такси, отнасящо се до така наречен апарт хотели, които през вчерашния ден Бюджетната комисия, в наличието на вицепремиера Валери Симеонов, разиска и одобри на първо четене.

От НФСБ аргументират предлагането си с това, че е налице неравнопоставеност сред притежателите на курортни парцели, които са декларирани като обекти за настаняване и облагани с патентен налог, и притежателите на обектите за настаняване, за които не се заплаща налог с претекста, че там се настаняват хора безплатно, без да се заплаща наем. Предложението планува данъчно облагане и на тези обекти, само че с уточнението, че тук не влизат тези, които са главно жилище за притежателя.

„ Сегашното законодателство изисква с налог „ общ приход “ да бъдат облагани приходите от наеми на тези жилища, апартаментни хотели и къщи за посетители, които не са регистрирани по Закона за туризма като туристически обекти, тъй като тогава те са по различен ред. Там обаче се укриват нещата “, разяснява Менда Стоянова.

„ Практически няма облагане, макар че то по закон би трябвало да се случи. Валери Симеонов предлага някакъв различен вид. Аз съм съгласна с него, че би трябвало да потърсим някаква друга база, а не прихода от наем, на която да търсим опция да таксуваме. Тук ще дам за образец налога за таксиметровите транспорти. Там имахме същия проблем и намерихме друга база “, добави тя.

Според нея предлагането би трябвало да бъде прецизирано, тъй като предлагането на НФСБ се явява като втори налог „ недвижими парцели “, което е неприемливо по Конституция. Председателят на Бюджетната комисия увери, че работна група с специалисти от Министерство на финансите, в чийто състав ще влезе и самата тя, ще стартира работа върху текстовете на законопроекта, с цел да се откри уместно решение.

„ Категорично има „ сив “ бранш в този отрасъл. Хората не заявяват тези наеми. По никакъв метод те не са следени и няма метод да бъда следени. Като приказваме за наем, би трябвало да уточним, че приказваме за курортисти, не за недвижими парцели, които се отдават целогодишно чартърен по естествения метод “, разяснява още Менда Стоянова.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР