Идеята когато се слагат пари на депозит е да се

...
Идеята когато се слагат пари на депозит е да се
Коментари Харесай

Защо няколко германски града могат да изгубят над половин милиард евро заради една банка

Идеята когато се поставят пари на депозит е да се търси по-висока рента, тъй като в последна сметка по този начин се осъществя по-висока рентабилност. Но високата рента значи и висок риск -нещо, което няколко немски града може да схванат скоро, по сложния метод.

В средата на предходната седмица Greensill Capital в Германия подаде документи за банкрут - нещо, в което тя има опит, тъй като главната ѝ активност е препакетиране на дългови принадлежности, по-конкретно пакетирането на фактури в скъпи книжа; сфера, която самата институция назовава " търговски финанси " акцентират от Zero Hedge. До нейният срив се стигна, откакто главният емитент на такива пакети - конгломератът за метали GFG Alliance, следен от Санджай Гупта, приключи покритието им, вследствие на което Credit Suisse замрази искове за 10 милиарда $, обезпечени с активи на Greensill, защото твърдеше, че към този момент е невероятно да им се направи пазарна оценка.

Но във фирмената група не се включва само финансовата компания, а нейно дъщерно сдружение е и едноименна банка.

За да спре разпространението на рецесията в цялата компания, немският финансов регулатор BaFin замрази активите на банката. Освен това заведе наказателно дело против компанията майка за манипулиране на счетоводните документи. Това обаче надали ще е единственото обвиняване за компанията, поради обстоятелството, че единствено дни преди да разгласи банкрут, Greensill Capital изтегли 100 млн. евро от личната си банка.

Фалитите не са невероятна история за корпоративния свят - компании непрекъснато губят бизнеса си, изключително като се има поради какъв брой сюрреалистични са последните 13 месеца в световен аспект. Само че, за разлика от множеството банкрути, дейностите на немския регулатор може да нанесат сериозен удар върху... немските данъкоплатци.

Причината е, че, привлечени от релативно по-високите лихви, няколко града бяха вложили голяма сума, оценена на съвсем 600 млн. евро, в срочни депозити с къс матуритет в банката Greensill. Сред тях са Висбаден, който е столица на немската провинция Хесен, Монхайн на Рейн (при който вложението в банката възлиза на 1000 евро на всеки жител), Бад Дюркхайм, университетският град Гийсен, операта в Кьолн и общинското ВиК дружество на Хановер.

Властите в някои градове, явно сюрпризирани от развоя на събитията, сформираха екипи за изследване на опциите и за разкриване на отговорниците. " Не желая да бягаме от отговорност, само че виновността може да е на други ", сподели кметът на Монхайн на Рейн Даниел Цимерман. Градоуправниците в други показват, че услугите на банката са им били предложени от самостоятелни финансови брокери, какъвто е казусът на Бад Дюркхайм, вложил на депозит 2 млн. евро.

" Трябва да разберем какво се е случило ", сподели представителят на градските управляващи Александър Стенгелин пред Reuters. " Очакваме най-лошото, само че се надяваме на най-хубавото. "

Само по себе си, сходно развиване не би било необикновен проблем. Но " най-лошото ", за което Стенгелин приказва, може да е доста по-лошо, в сравнение с при множеството други случаи на депозити. Причината е, че от 2017 година насам влоговете на немските градове и някои типове общински сдружения не са защитени от закона за отбрана на депозитите в банките, което значи, че в случай че Greensill изгори, същото ще се случи и с парите на немските данъкопатци.

Много едва е те да могат да разчитат и на министерството на финансите, което уточни пред изданието FinTech, че поради регулаторната рамка е невероятно да дава помощ на градовете. Освен това от ведомството акцентират, че засегнатите общини към този момент са били в тежко финансово състояние, само че и че в такова се намират доста от другите общини, чиито данъчни приходи спаднаха през последната година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР