Идеята кабинетът да не дава 50 млн. лева за увеличение

...
Идеята кабинетът да не дава 50 млн. лева за увеличение
Коментари Харесай

Как правителството тайно реши да не дава 50 млн. лева за медицинските сестри?

Идеята кабинетът да не дава 50 млн. лв. за нарастване на заплатите на протестиращите медицински сестри и вместо това да се разчита, че до тях ще доближи нещо от растежа в цените на клиничните пътеки, се е зародила в края на април и началото на май и е била обсъждана на срещи при здравния министър Кирил Ананиев и премиера Бойко Борисов. Въпреки, че тя е била извънредно противоречива и по нея не е имало консенсус, държавното управление въпреки всичко е решило да се придържа към този проект, без обаче да го оповестява обществено. Участник в една от срещите при Борисов преди кабинетът да промени постановлението си и да понижи парите от 50 млн. лв. на 6 млн. лв. описа пред Mediapool, че той изрично се е противопоставил на концепцията и това е станало причина за спор, заради което въпросът е останал отворен. Пет дни по-късно Министерският съвет трансформира постановлението си, само че никой не схваща за това.

Министерският съвет и Министерството на здравеопазването в никакъв случай допреди ден не са съобщавали обстоятелството, че кабинетът се е отказал да даде 50 млн. лв. за увеличение заплатите на протестиращите медицински сестри и вместо това е решил да даде 6 млн. лв.. Никога до момента не е съобщавано обществено, че е взето решение 50-те млн. от запаса на НЗОК за нарастване цените не клинични пътеки да заменят на процедура отпуснатите от кабинета 50 млн. лв., които в следствие бяха понижени на 6 млн. лв..

В последните два дни здравният министър Кирил Ананиев неведнъж съобщи, че в никакъв случай не е лъгал. Но и в никакъв случай не е съобщавал истината. Оправдава се, че постоянно е приказвал за 86 млн. лв. и споделя, че те са факт. Дава образец със свои медийни участия където пътем и апропо изрежда цифри и източници на финансиране. Но в никакъв случай до момента той или министър председателят Бойко Борисов не са признавали обществено обстоятелството, че парите от постановлението на Министерски съвет от 10 април тази година са били понижени на 9 май на 6 млн. лв.. Никога при многочислените журналистически и депутатски въпроси къде са 50-те млн. лв., отпуснати от държавното управление, Ананиев не излезе и не сподели: “Правителството промени решението си, няма да дадем 50 млн. лв., а единствено 6, ще се разчита на парите от клиничните пътеки “.

Никой не е признавал обстоятелството, че Министерският съвет се отхвърля от уговорката си и го вменява на НЗОК, която по закон е самостоятелна институция и взима независими решения.

БЛС отхвърля да знае за подмяната
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР