Идеята и целта на срещата във Варна е отношенията между

...
Идеята и целта на срещата във Варна е отношенията между
Коментари Харесай

България има най-богат опит с Турция

Идеята и задачата на срещата във Варна е връзките сред Европейски Съюз и Турция да се подобрят. Те стигнаха до доста ниска точка през 2017 година Няма по какъв начин България да не е страната с най-богат исторически опит, положителен или отрицателен, обвързван с връзките с Турция. Радвам се, че тази среща ще се организира Това съобщи в изявление за Факти.бг евродепутатът Андрей Ковачев. Той разяснява тристранната среща сред водачите на Европейски Съюз, Турция и България, която ще се организира през днешния ден във Варна.

Какво можем да чакаме от срещата сред Европейски Съюз и Турция във Варна?

Срещата във Варна за мене доста значима. Турция е наш непосреден комшия. Ние имаме обща външна граница. Добрите връзки с Турция и турските институции по настрана са значими в две направления. От една страна приказваме за сигурността на Европейски Съюз във връзка с имиграцията и битката с тероризма. От друга страна приказваме за сферата на стопанската система и енергетиката. Без да си затваряме очите за проблемите, които има в Турция като равнището на народна власт, свободата на словото и непропорционалните ограничения, които бяха взети там след опита за прелом, ние би трябвало да продължим с разговора с Турция. Дано тези непремерени замени на изразителност сред двете страни от 2017 година не се повтарят.

Някои считат, че с тази среща България се трансформира в буфер сред Европейски Съюз и Турция. Опасна ли е тази роля за страната ни?

В никакъв случай. България в последна сметка има обща граница с Турция. Няма по какъв начин ние да не сме страната с най-богат исторически опит, положителен или отрицателен, обвързван с връзките с Турция. Нормално и разумно е България да е основател и хазаин на тази среща. Радвам се, че тази среща ще се организира. Знаете, че можеше и да не се стигне до такава.

Може ли тази среща да докара до в допълнение разтягане на връзките сред Турция и Европейски Съюз?

Идеята и задачата на тази среща е връзките сред Европейски Съюз и Турция да се подобрят. Те стигнаха до доста ниска точка през 2017 година Смятам, че това е от съвместен интерес за Европейски Съюз и Турция във връзка с обстановката в Сирия, както и обстановката с бежанците в Турция, за които е в наш интерес да останат там и да се върнат по родните си места, когато обстановката в Сирия се обясни. Това е в интерес и на Европейски Съюз. Аз се веселя и поздравявам тази среща. Не мисля, че може да се чака нещо по-лошо от това, което беше до в този момент. Аз чакам нещата да се подобрят. Мисля, че връзките сред Европейски Съюз и Турция могат да се подобрят или най-малко да стартира развиване към възстановяване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР