Идеята е да се отдели цената на природния газ от

...
Идеята е да се отдели цената на природния газ от
Коментари Харесай

Цветелина Пенкова: Свръхпечалбите на някои електроцентрали да се използват за подпомагане на домакинствата...

Идеята е да се отдели цената на природния газ от цената на електрическата енергия, с цел да може крайната цена за потребителите  и промишлеността да се намали.

 

“Това съобщи в предаването на БНР „ Неделя 150 “ евродепутатът от Групата на „ Прогресивния алианс на социалистите и демократите “ в Екологичен потенциал Цветелина Пенкова. Тя означи, че става дума за в допълнение облагане със солидарна вноска на свръхпечалбата на електропроизводителите, които създават своята сила от запаси, които не са газ и въглища- да има съответен таван от 180 евро за мегават час. Цветелина Пенкова даде пример- в случай че една негазова електроцентрала продава на пазара електрическа енергия за 250 евро за мегаватчас, страната членка може да събере този излишък от 70 евро, който да бъде разпределен за подкрепяне на домакинство и промишленост според от нуждите. „ Идеята е да се реализира някакъв баланс, тъй като цената на електрическата енергия се дефинира от газа, т.е. не е правилно предприятия, които създават сила от негазови източници, възползвайки се от скъпата цена на газа, да натрупат свръхпечалба.

 

Тяхната свръхпечалба да се преразпределя от страната и по този начин да се поддържа стопанската система “, изясни евродепутатът. Тя означи, че има условности за тези, които създават електрическа енергия от газ и въглища- страните членки могат да ползват спомагателна солидарна вноска  от най-малко 33%, в случай че облагата на тези дружества  са с най-малко 20% повече спрямо предходните три години. Това е концепция, която ще работи краткотрайно. Очаква се да влезе в деяние още тази година до идната – октомври, ноември. Мярката за понижаване с 5% на потребяваната сила в пиковите часове се чака да е в действие до март идната година, обясни евродепутатът.

 

Цветелина Пенкова направи уточнението, че към 140 милиарда евро, които се чака да бъдат събрани за справяне с рецесията в Европейски Съюз, ще бъдат набавени - към 117 милиарда евро от свръхпечалбите на електропроизводителите, които не употребяват газ и въглища, и към 25 милиарда евро от спомагателната солидарна вноска за сдруженията, които употребяват газ и въглища. „ Това не са пари, които се разпределят от Европейски Съюз, а които ще дойдат от ограниченията на всяка една страна членка “, разясни евродепутатът.

 

„ Всяка страна членка има разнообразни зависимости от вноса на съветски природен газ. Позицията на Европейски Съюз е, че би трябвало да се приказва с всички вероятни снабдители да се стремим към диверсификация на снабдители и типове първични материали. Диверсификацията става главен принцип за установяване на бъдещия енергиен микс на Европа ", сподели още Цветелина Пенкова. Тя посочи, че Европейски Съюз няма наказания, които да лимитират вноса на съветски газ или износа на хранителни артикули от Русия.

 

„ Много е мъчно с краткосрочни ограничения да преодолеем следствията от рецесията. Ако сме се сложили според близо 50% от съветските доставки на газ, не е елементарно да избягаме от тази взаимозависимост “, разяснява Цветелина Пенкова.  Тя означи, че има съществени опити от избрани страни членки да намерят различни снабдители, в това число и България търси. „ Липсва инфраструктура и по тази причина не може да се намерят краткосрочни общоевропейски решения “, разяснява Пенкова.

 

Тя открои отрезвяването в европейските институции във връзка с диверсификацията- че не може да се осланяме единствено на икономическите и търговски взаимоотношения, а е нужна и дипломация- диалози и договаряния на външнополитическо равнище.

 

Според Цветелина Пенкова: „ Зеленият преход остава мощен и основен приоритет, който ще подсигурява енергийната самостоятелност на Европейски Съюз. Необходимостта от развиване на нуклеарна сила е основна. Необходимо е и развиване на лични ресурси- залежите на газ в Съюза и Норвегия могат да обезпечат запас за 20 години. “

Цветелина Пенкова не чака Европа да се върне към същите зависимости от Русия във връзка с газовите доставки.

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР