Идеята да се похарчат милиони за несъществуваща земя може да

...
Идеята да се похарчат милиони за несъществуваща земя може да
Коментари Харесай

Инвеститори харчат милиони за имоти в метавселената

Идеята да се похарчат милиони за несъществуваща земя може да звучи неуместно, само че трескавите прогнози за бъдещето на виртуалната действителност подтикват вложителите да влагат огромни суми в цифрови недвижими парцели.

Тази седмица основаната в Ню Йорк компания " Republic Realm “ разгласи, че е похарчила рекордните 4,3 млн. $ за цифрова земя посредством The Sandbox - един от няколкото уеб страницата за " виртуални светове ", където хората могат да поддържат връзка, да играят игри и даже да посещават концерти.

Това се случи малко след покупката на земя за 2,4 млн. $ в края на ноември в конкурентна платформа Decentraland от канадската криптокомпания Tokens.com. А дни преди този момент Барбадос разгласи проекти да открие " метавселенско посолство " в Decentraland.

Такива уеб страници се афишират за първообраз на метавселената - бъдещо интернет пространство, в което онлайн прекарванията, като да вземем за пример чат с другар, ще се усещат лице в лице с помощта на слушалките и очилата за виртуална действителност (VR).

" Метавселена " е фешън дума в Силициевата котловина от месеци, само че ползата към нея се увеличи през октомври, откакто компанията майка на Фейсбук се преименува на " Мета ", защото пренасочва фокуса си към VR.

" Преименуването на Фейсбук срещна милиони хора с термина " метавселена " доста по-бързо, в сравнение с в миналото съм си представяла ", споделя Кати Хакъл, софтуерен съветник, който поучава компании за нахлуване в метавселената.

Според уеб страницата за криптографски данни Dapp през миналата седмица в четирите най-големи уеб страницата на метавселената - The Sandbox, Decentraland, CryptoVoxels и Somnium Space - е продадена земя на стойност над 100 млн. $.

За Хакъл не е изненадващо, че пазарът процъфтява, пораждайки цяла екосистема към виртуалните недвижими парцели - от наеми до разработчици на земя.

" Опитваме се да преведем метода, по който разбираме физическите артикули, на езика на виртуалния свят ", сподели тя пред Агенция Франс Прес.

И въпреки че може да мине известно време, преди тези уеб сайтове да проработят като същински метавселени, пренасяйки ни на друго място с очила за виртуална действителност, цифровата земя към този момент действа като актив тъкмо както действителната земя, сподели Хакъл.

" Те могат да строят върху нея, да я отдават чартърен, да я продават ", добави тя.

" Пето авеню на метавселената "

Tokens.com е закупила първокачествен имот в квартала " Fashion Street “ на Decentraland, който платформата се надява да развие като дом за виртуални магазини на първокласни марки.

" Ако не бях направил изследване и не бях схванал, че това е скъп парцел, щеше да ми се стори безусловно безумно ", признава основният изпълнителен шеф на Tokens.com Андрю Кигуел.

Той е прекарал 20 години като капиталов банкер, фокусиран върху недвижимите парцели, и, че парцелът на Decentraland има тъкмо същия бизнес смисъл, какъвто би имал и в действителния свят: той се намира в съвременен регион с висока посещаемост.

" Това е рекламно и събитийно пространство, където хората ще се събират ", изяснява той, акцентирайки скорошен виртуален музикален фестивал в Decentraland, който е привлякъл 50 000 гости.

Луксозните марки към този момент навлизат в метавселената - през май чанта на Gucci беше продадена на платформата Roblox за по-голяма цена от тази на действителната версия - и Кигуел се надява, че " Fashion Street “ ще се трансформира в дестинация за извършване на покупки, сходна на нюйоркското " Пето авеню “.

Що се отнася до метода, по който земята може да бъде употребена за печелене на пари, " може да е толкоз просто, едвам има билборд, или може да е толкоз комплицирано, едвам има витрина на магазин с действителен чиновник ", сподели той.

" Може да влезете с вашия аватар и да имате 3D цифрови изображения на обувки, които да държите и да задавате въпроси. "

Second Life - рестарт

Още през 2006 година строителен бизнесмен попада в заглавията на вестниците, откакто печели 1 млн. $ от земя, продадена в уеб страницата на виртуалния свят Second Life.

Въпреки че Second Life продължава да е деен, поддръжниците на неговите съперници от последващо потомство акцентират една съществена разлика.

В Decentraland всичко - от земя до виртуални творби на изкуството - се предлага под формата на непаричен токен, или NFT. Някои хора са похарчили десетки хиляди долари за тези цифрови предмети, а концепцията провокира както песимизъм, по този начин и неспокойствие.

Но Кигуел предвижда, че тази форма на цифрова благосъстоятелност ще стане необятно публикувана през идващите години, защото блокчейн технологията, която стои зад нея, основава доверие и бистрота при осъществяване на преводи.

" Мога да видя историята на собствеността, какво е било платено за нея и по какъв начин е била трансферирана ", сподели той.

Но инвестицията не е лишена от своите опасности - изключително като се има поради неустойчивостта на криптовалутите, употребявани за закупуване на NFT.

И макар че виртуалните концерти в уеб сайтове като Roblox и Fortnite притеглят десетки милиони фенове, оскъдните налични данни сочат, че трафикът в метавселени като Decentraland изостава доста от този в одобрени уеб сайтове за обществени медии като Фейсбук и Instagram.

В последна сметка цената на вложенията в земя зависи от това дали хората ще стартират да се стичат към тези уеб сайтове.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР