Идеята да се ограничи плащането в брой от 10 000

...
Идеята да се ограничи плащането в брой от 10 000
Коментари Харесай

Д-р Джеймс Йоловски, финансист: В повечето европейски държави няма ограничения за плащанията в брой

Идеята да се ограничи заплащането в брой от 10 000 до 5 000 лева е доста дискусионна и би трябвало да бъде премислена деликатно. Това сподели доктор Джеймс Йоловски, финансист, в " Денят на Фокус “ по Радио " Фокус “ . " Дори в Парламента нямаше единогласие по въпроса, въпреки законът да мина на първо четене. Това не значи, че той няма да претърпи промени до второ четене. През 2017 година започнаха първите стъпки в тази тенденция, като задачата е изсветляване на стопанската система “, сподели Йоловски. Като ограничим заплащанията в брой, това ще ни помогне да направляваме паричните потоци и да установим несъответствия – това е главен мотив в интерес на концепцията. Тя има и предпазен темперамент, с цел да няма злоупотреби, счита той.

" Тези заплащания с карта или по банков път са малко по-сигурни за хората, които разплащат – по-нисък е рискът от измами, има опция за оборване на транзакциите. Факт е, че свалянето на прага извънредно доста уголемява стоките и услугите, които попадат в този диапазон до 5000 лева Предишното намаляване беше от 15 000 на 10 000 лева Инфлацията значи, че цените нарастват и това усилва вероятността една покупка да надвиши прага от 5 000 лева “, добави специалистът.

Ако получавате наем и сте сключили едногодишен контракт, а общата сума на наемните вноски надвишава 5 000 лева, ще бъдете длъжни да имате банкова сметка, сигнализира той, в случай че концепцията бъде призната в този си тип на второ четене. “ Възниква въпросът належащо ли е да поддържаме банкова сметка единствено поради подобен вид инцидентни заплащания, в случай че тя не ни е нужна за друго “, попита Йоловски.

" ЕЦБ и Европейска комисия обръщат внимание на разплащанията сред физически лица. Можете да си платите сметката в магазина през POS терминал, само че не и да платите наема си по този начин, тъй като наемодателят е физическо лице. Ако погледнем интернационалния опит, факт е, че в множеството европейски страни няма ограничавания за заплащанията в брой. При нашия разбор нямаме задоволително задълбочено изследвание какви ще бъдат резултатите от сходна мярка “, сподели още Джеймс Йоловски.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР