Идеята да има съвместно съществуване на лева и еврото за

...
Идеята да има съвместно съществуване на лева и еврото за
Коментари Харесай

Евгений Кънев: Евро и лев заедно преди влизане в еврозоната? Не е добра идея


Идеята да има взаимно битие на лв. и еврото за избран интервал, която стартира финансовият министър Асен Василев, не е изключително добра, счита икономистът Евгений Кънев:

„ Не виждам изгода от такива придвижвания преди самото приемане в еврозоната. Вероятно има някаква политическа връзка с референдума на „ Възраждане “. Изпреварващи дейности и по-скоро привикване на българите с концепцията, че влизаме в еврозоната “, сподели експертът пред.

Според него обаче това е рисковано придвижване:

Когато въвеждаш еврото като опция за разплащане, преди да е публична валута, това на процедура няма по какъв начин да стане по формалния курс. Защото самите търговци ще би трябвало да понесат много разноски, с цел да обслужват и разплащания в евро. Което значи, че най-вероятно няма да бъдат по формалния курс директните котировки сред евро и лв., цените няма да бъдат едно към едно. От тази позиция може да има отрицателен резултат и хората да сметнат, че в евро става по-скъпо “, разяснява Кънев.

За да има триумф целият развой, би трябвало сериозна предварителна акция, която липсваше до момента, подсети икономистът.

Според него бюджетът за 2023 година, направен от финансовия министър, няма да остане в първичния си тип.

„ Бюджетът сигурно ще се промени, тъй като няма по какъв начин да бъде признат без забележки от ГЕРБ. Аз чакам пренасяне на разноски от едно в друго перо, само че сигурно и двете партии поддържат линията за реализиране на 3% недостиг, тъй че това и ще остане “, допусна Евгений Кънев.

Предвид дребното време до края на годината бюджетът е много упорит и под напрежение в приходната му част, счита той. И въпреки всичко съгласно него сметката на страната е добра:

„ Ако човек реши да подлага на критика бюджета, постоянно ще има защо. Ако реши да огледа по-голямата картина, а точно по какъв начин България стои в стопански и политически проект в околните години, изключително в изискванията на доста типове рецесии, изключително войната до нас – мисля, че е доста добър. Защото преследва главната цел, която би ни дала непоклатимост – влизане в еврозоната. В момента е доста сложна сиуацията с постигането на 3% недостиг, само че това е извънредно значима цел за България, защото това не е някакъв култ. Влизането в еврозоната преследва доста други цели “, сподели Кънев.

Имиджът на България от позиция на вложителите е извънредно доста разтърсен, акцентира икономистът. И разясни:

„ Към всички опасности, които съществуваха в предишното за вложения у нас, се добави и геополитическият риск, който не е съществувал от 1997 година насам – дали България в дълготраен проект ще остане в Европейски Съюз и НАТО, поради референдумите, които се готвят “, предизвести Евгений Кънев.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР