Идеята, че България е един от най-големите притежатели на Биткойн

...
Идеята, че България е един от най-големите притежатели на Биткойн
Коментари Харесай

България може да държи над $6 милиарда в Биткойн, изпреварвайки САЩ

Идеята, че България е един от най-големите притежатели на Биткойн се трансформира в градска легенда, откакто през 2017 година се появи вест за изземването на над 200,000 BTC от българското държавно управление по време на престъпно следствие.

Макар че това изказване понякога се повтаря в медиите, неговата акуратност остава несигурна.

През 2021 година бе оповестен отчет, в който България бе класирана като третия по величина държавен владетел на криптовалути въз основа на хипотетично конфискуваните BTC . По-късно обаче тази информация беше отстранена от отчета.

Произходът на тази история води началото си от прессъобщение на SELEC, междуправителствена правоприлагаща организация в Югоизточна Европа, от 19 март 2017 година В известието се разкрива, че обвинените, взели участие в митническа хакерска машинация, са вложили приходите в над 200,000 BTC. Забележително е, че SELEC не удостовери дали българските управляващи фактически са конфискували такова доста количество Биткойн.

Ако обявеното количество е тъкмо, то би представлявало почти 1% от всички BTC, които в миналото ще бъдат добити и сега се прави оценка на към $6.24 милиарда, което се равнява на близо 7% от Брутният вътрешен продукт на България. По време на хипотетичното изземане, цената на въпросните активи е била едвам $500 милиона.

През предходния бичи пазар на криптовалутите, тези активи са били на стойност близо $15 милиарда.

В резултат на това български политици и видни софтуерни вложители проявяваха забележителен интерес към въпроса през последните години.

За съпоставяне, държавното управление на Съединени американски щати държи 205,515 BTC, което съставлява $6.01 милиарда по отношение на настоящите цени. С други думи, в случай че изземането в действителност се е случило, то България ще има повече Биткойн от Съединени американски щати.

През 2021 година, след питане от страна на българското Министерство на финансите, заместник-главния прокурор разяснява, че Специализираната прокуратура не е конфискувала или държала 213,519 BTC.

В последна сметка ориста на тези токени е незнайна, като даже не е несъмнено, че това изземане се е случило, защото голям брой държавни лица отхвърлят тези изказвания.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР