Идеята България да бъде енергиен център на Балканите е демоде.

...
Идеята България да бъде енергиен център на Балканите е демоде.
Коментари Харесай

Иван Хиновски: „Турски поток“ е едно енергийно предателство

Идеята България да бъде енергиен център на Балканите е демоде. „ Турски поток “ е едно енергийно изменничество. Площадката на АЕЦ „ Белене “ да се употребява за цех за водород, а оборудването ѝ да бъде употребявано за 7 блок на АЕЦ „ Козлодуй “, който може да бъде един сполучлив корпоративен план. Това разяснява пред БГНЕС енергийният специалист Иван Хиновски.

Според него първото нещо, което би трябвало да се направи в енергетиката е един подробен одит на всички сдружения, да стартира преструктуриране на бранша, да се извадят операторите на мрежи, които погрешно стоят в Българския енергиен холдинг.

" Следващата стъпка е да се създадат обществени акционерни сдружения и в тях да влезе частен капитал, в това число наши спестявания. По този метод ще бъде обезпечено транспарантното ръководство на БЕХ, ЕСО, „ Булгартрансгаз “ и други Трябва да се създадат и промени в законодателството. Развитието на ВЕИ би трябвало да бъде направено на обективен пазарен принцип, с цел да не се струпват на едно място, да се създадат справедливи търгове. Но най-важното и спешно е да се намерения за заместващи мощности в Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “, които да заместят тази централа след две години, когато тя ще банкрутира. Тя ще спре произвеждане, само че ние имаме потребност от нейната сила. Това е един от първите фактори, който би трябвало да бъде регистриран от новото държавно управление. На територията на мини „ Марица изток “ може да бъде построена една Силиконова котловина с 4 високотехнологични производства с експортен капацитет и доста работни места в района. Основният въпрос е хората да не останат без работа, бездействието досега ги обричаше на безработица “, изясни той.

Хиновски е безапелационен, че недвусмислено АЕЦ „ Белене “ няма бъдеще. „ Имаме една доста съвременна за България концепция площадката на АЕЦ „ Белене “ да се трансформира в цех за водород. Тя има всички плюсове спрямо доста други площадки в страната, а и в Европа. Тя е близо до огромна водна автомагистрала, като река Дунав, която може да се употребява и за произвеждане, и за превоз за експорт. Оборудването за АЕЦ „ Белене “ може да бъде вложено след рационален разбор в една нова нуклеарна мощ за АЕЦ „ Козлодуй “ – 7 блок. Един подобен план има доста преимущества от позиция на стопанска система и инфраструктура. Той би икономисал доста пари “, регистрира специалистът.

" За разлика от АЕЦ „ Белене “, който трябваше да бъде един държавен план, 7 блок на АЕЦ „ Козлодуй “ може да бъде един корпоративен план, зад който ще стои нуклеарната централа с нейния кредите имидж и достъп до по-евтини заеми. АЕЦ „ Белене “ е един провален план, тъй като е изгубил всички позволения “, добави Хиновски.

Той назова газопроводът „ Турски поток “ неразбирателство. Това щяло да стане ясно доста скоро. „ В момента се търси пътната карта сред България и Русия за развиване на българската газопреносна мрежа. България е поела уговорката със лични средства да построи този директен газопровод, който е чисто съветски план. Документът е търсен от 2017 година, само че въпросът гръмна в този момент, тъй като бе подложен на доста високо равнище. В него е написано, че той е за развиване на българската газопреносна мрежа, само че в реалност няма нищо общо с нея “, изясни енергийният специалист.

" От „ Турски поток “ няма отклонения планувани за нашите консуматори. Сега се вършат опити да се замаже ситуацията, само че надали ще бъде признато от „ Газпром “, който е сложил категорично изискване този газопровод да бъде директен и по този начин е записано в този документ, което е едно енергийно изменничество “, сподели още той.

По отношение на интерконектора България-Гърция, който към момента не е издигнат, Иван Хиновски уточни извънредно мощно пречещо геополитическо деяние против тази тръба. „ Т.е. външни фактори затрудняват нейното довеждане докрай. И това е разумно, тъй като тя ще бъде сериозен съперник на всички газови доставки, които се реализират сега за България. По него ще тече в действителност диверсифицирано „ синьо гориво “, идващо от терминалите за ВПГ, от Азербайджан и други Конкуренцията ще смъкна цените, от което „ Газпром “ се тормози и това е главната причина да се бави интерконектора “, изясни той.

Според него бъдещето на българската енергетика е чиста и без емисионна, декарбонизирано произвеждане. „ Това значи построяването на зелени мощности, възобновими източници. Ще ни е нужен един временен интервал за построяването на заместващи мощности на Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “. Трябва да се създадат два парогазови блокове, които да заместят до четири години, т.е. до 2025 година би трябвало да бъдат построени и пуснати в употреба, с цел да се обезпечи безконфликтен преход към нискоемисионна енергетика. След време ще мислим какво да вършим и с природния газ, тъй като след 2030 година Европейската комисия ще глоби производството с природен газ, финансирано със средства от еврофондовете, а ние сега без такова финансиране не можем да създадем тези мощности “, разяснява Хиновски.

По думите му закононарушението е, че всички страни, които трябваше да създадат нещо сходно са се подготвили още преди 5 години и са го свършили към този момент. „ Заради бездействието на предходното държавно управление ние сме принудени да го вършим в този момент при извънредно неподходящи условия и с неразбираем триумф да се заемем с построяването на такива заместващи мощности. Това е непростимо пасуване по отношение на работещите в „ Марица Изток “. Ако не създадем нищо, след две години хората ще изгубят работните си места, тъй като Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “ ще изпадне в неплатежоспособност – нейната сила няма да се изкупува, а голяма маса хора ще останат на улицата. Непростимо безучастие. Въпросът за какво нищо не е направено до момента е прокурорски. Той би трябвало да бъде заложен от Прокуратурата, тъй като няма друга страна в Европейски Съюз, която да е бездействала по този начин трайно, както България в тази област “, счита той.

По думите му тезата България да бъде енергиен център на Балканите е демодирана. „ Много бързо стана ясно, че ние сме некадърни да станем подобен център. Вместо това можеха да се създадат доста други неща. Българският енергиен холдинг можеше да бъде трансфорат в един мощен холдинг за развиване и за вложения отвън страната – да се купуват активи в други страни, вместо да се вършат разноски за неефективни планове. Изпуснахме доста значими моменти. Основната причина не е единствено в корупцията, а в некадърността на ръководещите, тъй като не може толкоз доста планове да са сбъркани, да са ръководени неефективно и да не се употребяват никакви европейски способи на мениджмънт за ръководене на средства. Дори една Румъния, която беше доста по-зле от нас в този момент излиза на друго равнище. Румънският НЕК се листва на тържищата, а преди 10 години беше в същото положение като нашия НЕК. Добър мениджмънт, млади и знаещи хора е тайната на техния триумф “, разяснява още Хиновски./БГНЕС
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР