Идея на зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов за следене на

...
Идея на зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов за следене на
Коментари Харесай

Цветанов изуми родители и правозащитници с идея за контрол на учениците

Идея на зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов за следене на учениците при пътешестване в чужбина изненада с безсмислието си. На поредицата цивилен разговори на ГЕРБ " Европа в нашия дом " той стартира тезата, че в пълномощното, с което един от родителите има право да изведе детето си в чужбина в отсъствието на другия, би трябвало да се вписва в кое образователно заведение учи детето. Родители и правозащитници обаче недоумяват кому е нужно това. Освен чисто полицейска и спорна, защото слага под въпрос един от правилата на Европейски Съюз - за свободното придвижване на хора, мярката с  нищо няма да способства да се задържат учениците в класните стаи.

" Когато едно дете излиза отвън България и има пълномощие за това - информацията постъпва в база данните на Гранична полиция. Във въпросното пълномощие обаче в никакъв случай не написа от кое тъкмо образователно заведение е детето. Ето за какво съгласно мен в пълномощните би трябвало да се съдържа точно тази информация ". Това съобщи неотдавна Цветанов пред актива в Шумен. Според него за задачата би трябвало да бъде създаден механизъм сред МОН и Министерство на вътрешните работи. Получената информация щяла да се обработва и да се изпраща към съответното учебно заведение и обществените служби.

" Не мога да схвана какъв е смисълът? Какво значение има къде е учило едно дете при заминаването му в чужбина ", озадачи се Цвета Брестничка от асоциация " Родители ". Идеята очевидно е въображаема като опит да се проследят учениците, само че самата тя не може да си показа по какъв начин би се осъществила, нито дали би имала въобще някаква административна или правна стойност.

От думите на Цветанов фактически не се схваща с какво информацията за учебното заведение на детето ще служи за неговото задържане в клас. Ако той засяга случаите, в които родители вървят на сезонна работа в чужбина с децата си, които по този метод отсъстват през по-голямата част от образователната година, това къде учат те въобще няма връзка с връщането им назад в клас. При сходни проблеми би трябвало да се мисли за ограничения, които да оказват помощ за по-бързата акомодация на децата, когато се върнат в родното учебно заведение. В останалите хиляди случаи на родители, пътуващи с децата си в чужбина за отмора, екскурзия и така нататък, събирането на сходна информация изглежда чиста полицейщина. Още повече, че в случай че пълномощните са генерални, граничните служби няма по какъв начин да преценяват кои деца отиват на едноседмична отмора в Гърция, и кои  на 5-месечен гурбет. И в двата случая родителите имат цялостното право свободно да се придвижват с децата си, без да бъдат ограничавани. Подобно събиране на информация за децата би било уязвимо от позиция на новите правила за персоналните данни, които скоро влязоха в действие в целия Европейски Съюз. 

" В отпускното или в документа, с който ученикът се отписва от обещано учебно заведение, написа къде е учило то, в кой клас е било и къде отива. Ако отпътува в чужбина обаче, няма такава проследяемост ", разяснява Георги Богданов от Националната мрежа за децата. 

В изказването си Цветанов спомена зам. просветния министър Деница Сачева (също участвала на мероприятието на ГЕРБ), към която било " отправено предложение да се постави завършек на издаването на безсрочни пълномощни за пътешестване в чужбина на деца ". На собствен ред тя уведомила присъстващите, че към този момент се работи по този въпрос.

Зам.-министър Сачева даде различна трактовка на концепцията. Пред " Сега " тя изясни, че концепцията за пълномощните е пристигнала от директорка на детска градина в Шумен, която е засегнала казуса с децата, пътуващи постоянно с родителите си за сезонна работа зад граница. Според въпросната директорка пълномощните не трябва да са безсрочни, а да важат за всяко съответно излизане от страната. При по-дълго излизане в чужбина пък било добре по някакъв метод да се декларира или подсигурява, че детето ще продължи образованието си в чужбина. Затова една от препоръчаните от нея хрумвания била в пълномощните родителите да декларират в кое учебно заведение в чужбина ще продължат да учат децата им, с цел да се подсигурява правото им на обучение, описа зам. просветният министър. Тя признава, че не е ясно по какъв начин тъкмо родителите ще подсигуряват, че заявената информация е вярна и че детето в действителност ще бъде записано в посоченото учебно заведение.

" Изнесохме казуса и на европейско равнище, само че обменът на данни за децата сред страните е много внимателен. Целта е хем да не възпрепятстваме свободното придвижване на учениците, хем да подсигуряваме правото им на обучение ", разяснява Сачева.

" Декларирането къде ще учи детето в чужбина няма по какъв начин да стане. Някои родители много постоянно въобще не знаят къде ще учи то, даже от време на време не знаят в кой град ще останат ", разясняват Красимир Кънев от БХК.

По данни на зам.-министъра сред 10 и 11 хиляди деца са в непрекъснато придвижване, като по този метод правото им на обучение е нарушено.Има друга група от 19 хиляди деца, чиито родители отхвърлят да ги пуснат на учебно заведение по най-различни аргументи.  Затова съгласно нея универсално решение няма, а би трябвало специфичен метод към всяка целева група.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР