Идея: Държавата да плаща ваксините срещу грип на желаещи да

...
Идея: Държавата да плаща ваксините срещу грип на желаещи да
Коментари Харесай

Идея: Държавата да плаща ваксините срещу грип на желаещи да се имунизират

Идея: Държавата да заплаща имунизациите против грип на искащи да се ваксинират Държавата да стартира да покрива противогрипните ваксини за искащите да се ваксинират с тях. Това ще предложи държавният здравен контрольор доктор Ангел Кунчев, който посочи, че концепцията е първоначално да се покриват имунизациите за хора над 65 години . Оказва се, че сме единствената страна в Европа и на Балканския полуостров, в която хората си заплащат имунизацията против грип. До края на годината следва имунизационният календар да бъде изменен, като от него ще бъде отстранена реимунизацията против туберкулоза, която се прави на 11-годишна възраст.
 

По последни данни ще се окаже, че всеки зимен сезон към 5000 души у нас умират поради грип , осведоми доктор Ангел Кунчев по време на конференция на Федерация „ Български пациентски конгрес ” през вчерашния ден. " Целта ни е за противогрипната ваксина за някои групи от популацията да бъде не наложителна, само че за този, който желае, страната да покрива цената на имунизацията . Останахме единствената страна освен в Европа, ами и на Балканите, която не го прави ", сподели Кунчев и добави, че страната ни не може да се разреши повече да не дава пари на искащите тази ваксина.

" Трудно е да се прави статистика какъв брой хора си отиват всяка година от грип и по наблюдения на Центъра по заразни и паразитни заболявания, изкарахме, че за сред 2500 и 3000 души. Сега, не знам за какво, само че ДАНС се е заела да изследва въпроса и те показват цифрата 5000 души. Всеки сезон февруари-март 5000 възрастни хора в България си отиват поради грип ", сподели Кунчев.
 


Доскоро страната ни е бил а единствена в Европа, в която се вършат пет имунизации против туберкулоза, добави доктор Кунчев, уточнявайки, че има страни, в които въобще няма наложителни ваксини против това заболяване. " Повечето западни страни въобще не ваксинират против туберкулоза . Ясно е за какво, нямат го казуса , не ги е боязън от туберкулозата. Ние, към момента въпреки че е понижен за последните години двойно, към момента ни е пробле м. Премахнахме преди две години единият банкет - на 17 години , а в този момент щ е премахнем и този на 11 години ", сподели Кунчев.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР