Идея да бъде създаден „Градски екопарк Баделема“ в Асеновград предложи

...
Идея да бъде създаден „Градски екопарк Баделема“ в Асеновград предложи
Коментари Харесай

Идея: Да бъде създаден екопарк с редки видове в Асеновград

Идея да бъде основан „ Градски екопарк Баделема “ в Асеновград предложи изтъкнатият асеновградски еколог доцент лекар Цено Петров. Проектът на асеновградчанина бе показан пред съветниците на града, само че не доближи до разглеждане и разискване. В последния миг, при започване на съвещанието на Общински съвет-Асеновград, вносителят на докладната – заместник-кметът на града инженер Петър Бояджиев я отдръпна от дневния ред.
Мотивът за това е, че би трябвало да бъдат прецизирани текстовете по плана. За да бъде построена сходна еко зона, следва локалният парламент в Асеновград да даде позитивен избор за изменение на Подробен организационен план-план за регулация. Следващата стъпка е да се търси финансиране, с цел да може концепцията да бъде осъществена. В предлагането на доцент лекар Цено Петров се показва, че „ Градски екопарк Баделема “ ще бъде ситуиран на повърхност от към 13 000 квадратни метра, наоколо до Палеонтологичния музей в Асеновград. Ако действително концепцията се реализира, той ще е първият по рода си в България. В него ще бъде основан Алпинеум с редки и застрашени от изгубване медоносни и лечебни растения от Родопите. Ще бъдат отглеждани и показани пред асеновградчани и посетители на града растителни типове, които се откриват в резерват „ Червената стена “ край село Бачково.
За всяко едно от тях ще бъде обособена осведомителна табела, която да среща посетителите с типа и свойствата му. Предложението е да бъдат показвани и дървесни и храстови растения от цяла Тракия. Освен всичко това, концепцията на доцент лекар Петров е да бъде построен панорамен метод от кръговото кръстовище при по този начин наречената „ Конска чешма “ в Асеновград до самия екопарк. По цялото стълбище ще бъдат сложени скулпторни фигури на животни от минали геологически времена. Край самия Палеонтологичен музей, пък, ще бъдат ситуирани пейки. Ще бъде основана и пътека, която да води от музейната институция непосредствено към природонаучния обект.
„ Градски екопарк Баделема “ ще бъде отворен за гости единствено през светлата част от денонощието и ще охранителен. Но всичко това, на този стадий, остава единствено в план, до момента в който докладната не бъде още веднъж включена в дневен ред, разисквана и гласувана на последващо съвещание на Общински съвет-Асеновград.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР