Идеал стандарт - Видима произвежда санитарна керамика и арматура в

...
Идеал стандарт - Видима произвежда санитарна керамика и арматура в
Коментари Харесай

Американският фонд Anchorage купува изцяло "Идеал стандарт - Видима"

" Идеал стандарт - Видима " създава санитарна керамика и арматура в заводите си в Севлиево и близкото село Градница

© Надежда Чипева Още по тематиката
" Идеал стандарт – Видима " ще влага 70 млн. лева в Севлиево

Вече са вложени 22 млн. лева, а крайният резултат ще е 30% нарастване на производството
15 ное 2017
Най-големите компании за машини и съоръжение: Двигателят на стопанската система

Секторът продължава да пораства, усилват се и облагите и чиновниците на заводите в класацията
8 авг 2017
Торстен Тюрлинг: Увеличаваме продажбите и печелим пазарен дял

Главният изпълнителен шеф на Ideal Standard International в изявление за " Капитал "
6 мар 2017 Севлиевските фабрики за санитарна керамика и арматура " Идеал стандарт - Видима " скоро ще са напълно благосъстоятелност на американския фонд Anchorage Capital, като от инвестицията си излиза различен финансов вложител от Съединени американски щати - Bain. Това излиза наяве от известие до Комисията за защита на конкуренцията и от източници на " Капитал ", осведомени със договорката. Anchorage, който ръководи активи за близо 30 милиарда $, в действителност първо беше единствено заемодател, само че преди четири години закупи и миноритарен дял. Сега главният акционер Bain му продава присъединяване си.

Един притежател

От известие до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) излиза наяве, че записаната в Люксембург ACMO възнамерява да придобие независим надзор върху Ideal Standard и предприятията от групата. ACMO е благосъстоятелност на Anchorage Capital. През май тази година следва падеж по дълг на производителя и договорката евентуално е обвързвана. От компанията са безапелационни, че това няма да се отрази на активността в България.

Според уведомлението ACMO или следено от нея сдружение има желание да придобие независим надзор върху Ideal Standard International и Ideal Standard MENA Holding. Това включва и българското сдружение " Идеал стандарт - Видима ", което има цех за санитарна керамика в Севлиево и два завода за санитарна арматура (в Севлиево и в близкото село Градница).

От " Идеал стандарт - Видима " прецизираха за " Капитал ", че договорката към момента е на стадий подготовка. " Съобщението в Комисия за защита на конкуренцията е обвързвано със стратегически благоприятни условия, които бордът на шефовете и акционерите на Ideal Standard International правят оценка понастоящем във връзка с идния падеж на дълга ", споделиха от там и прибавиха: " В това отношение не са взети дефинитивни решения ". От компанията не прецизираха каква е общата дължима сума, само че през 2011 година бяха издадени обезпечени облигации за 275 млн. евро с падеж през 2018 година, които бяха преструктурирани през 2014 година

Местни консултанти са били контактвани и от други претенденти (например испански), който е проявявал интерес към компанията, т.е. са били изследвани и други варианти с изключение на Anchorage Capital.

Кой е купувачът

ACMO е част от записания на Каймановите острови Anchorage Capital Master Offshore Fund, а самата група Anchorage Capital е основана в Ню Йорк и ръководи активи за близо 30 милиарда $. В уведомлението до Комисия за защита на конкуренцията ACMO е показана като компания, която се занимава с ръководство на частни капиталови фондове в Северна Америка и Европа със специфична устременост към задлъжнели компании.

Самата Anchorage Capital влезе като акционер в Ideal Standard през 2014 година след преструктуриране на дълг и свежа инвестиция. Дотогава едноличен притежател беше една от най-големите компании за дялови вложения - Bain Capital, посредством свои фондове. Тя закупи Ideal Standard през 2007 година против 1.7 милиарда $, като финансира покупката със доста количество дълг. В момента Bain Capital и Anchorage Captial са двата най-големи притежателя, само че от компанията публично не афишират какви са дяловете им.

Ефектът в България

" Идеал стандарт - Видима " е третата по величина компания в бранша на машините и оборудването в България с доходи от 376 млн. лева за 2016 година съгласно класацията К100. Тя е и едно от основните звена за самата група. От компанията разясниха за " Капитал ", че възможна договорка няма да окаже въздействие върху активността в България, която остава главен стратегически значим пазар за Ideal Standard както от индустриална, по този начин и от комерсиална позиция. " Продължаваме да осъществяваме нашите стратегически капиталови проекти в страната и да се фокусираме направените обилни вложения към днешна дата да продължат да обезпечават предстоящата възвращаемост ", споделиха от там.

В края на 2017 година стана ясно, че " Идеал стандарт - Видима " е вложила 22.5 млн. лева в завода си в Севлиево за последната година. Това е единствено първият стадий от тригодишна капиталова стратегия, чиято цел е увеличение на потенциала и повишение на продуктивността, като общата сума за интервала се възнамерява да доближи близо 70 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР