Ибрахим Калън, говорител на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, изказа

...
Ибрахим Калън, говорител на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, изказа
Коментари Харесай

Говорител на Ердоган: Отдаваме голямо значение на срещата във Варна ЕС-Турция

Ибрахим Калън, представител на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, изрече особено признателност към българските институции за позитивната и градивна роля, която са показали по отношение на организирането на среща на върха ЕС-Турция, предава Българска телеграфна агенция.

" На 26 март т. година България, като ръководител на Европейски Съюз, ще бъде хазаин на среща във Варна, в която ще взе участие президентът Р.Т.Ердоган дружно с Туск, Юнкер и Борисов. Използвам случая да благодаря на българските институции, отпред с Борисов, за оказаната позитивна и градивна роля за провеждането на идната среща. Ние отдаваме доста огромно значение на срещата във Варна ", сподели Калън на постоянен брифинг пред публицисти.

Той акцентира, че турската страна чака във Варна да бъде даден нов подтик на връзките на Турция с Европейски Съюз, което е и смисъла на тази среща.

Визовата либерализация за турските жители за пътувания в Шенген се чака да бъде една от основните тематики на срещата в четворен формат във Варна.

Анкара е предала на Европейски Съюз документи, показващи осъществяване на 72-а критерия, изисквани от Европейски Съюз, за отпадане на визите, заяви по-рано през днешния ден турският министър по европейските въпроси Йомер Челик.

Привеждането в деяние на визовата либерализация е един от трите съществени проблеми, които са залегнали в мигрантското съглашение на Турция с Европейски Съюз преди 3 години.

" Имало е разнообразни забавяния в процеса на връзките сред Турция и Европейски Съюз. Но може да се каже, че от през днешния ден стартира нов интервал в тези връзки. Ако визовата либерализация се осъществя, това ще промени и отношението в Турция по отношение на Европейски Съюз, тъй като свободното пътешестване на турските жители в Шенген е тяхно право. Ето за какво ние оценяваме като доста значима срещата във Варна ", съобщи Калън.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР