Ибрахим Чънар, журналист, писател и доктор по културно-историческо наследство, в

...
Ибрахим Чънар, журналист, писател и доктор по културно-историческо наследство, в
Коментари Харесай

Ибрахим Чънар: Малки детайли ще решат ожесточения вот в Турция

Ибрахим Чънар, публицист, публицист и лекар по културно-историческо завещание, в изявление за предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " (бел. ред. изявлението е извършено на 15.05.2023 г.)

Д-р Чънар, сюрпризиран ли сте от резултатите, които са ни известни досега?

Очакванията ми бяха други, само че очевидно в политическия живот постоянно има някои отклонения. Социологическите организации даваха преимущество на претендента на опозицията.

Кълъчдароглу.

Кемал Кълъчдароглу, да, с няколко пункта. Оказа се, че с няколко пункта напред е Реджеп Тайип Ердоган. В този смисъл нещата не ме учудват толкоз, тъй като той е умел политик, сръчен бих споделил, умее да манипулира публичното мнение. Аз съм сигурен, че е изкарал някакво асо от ръкава. Мога да кажа някои неща, само че по принцип самият Кълъчдароглу сподели, че представители от неговата партия са влизали в изборните секции, а също по този начин, че са оповестили авансово вота, изтекла е информация, което не е редно по тамошните закони. Друго, което ме изненада мен – отново социологическите анкети посочваха, че под чертата 7% ще бъде Националистическата партия, която партия е негов съдружник в Народното събрание. Оказа се, че тая партия също активизира електората си, има си методика очевидно и съумя да вземе към 10%. Това е доста значимо, за парламентарния избор, тъй като с помощта на тази партия той е в Народното събрание, прави болшинство и на процедура отново ще направи болшинство със същата партия, което не е добре, несъмнено, за политическата обстановка.

Но явно виждаме, че и там народът е колеблив като че ли, няма безапелационна поддръжка нито за единия, нито за другия.

Има поляризация в обществото.

Да.

Може да кажем, че 50 на 50. Виждаме също по този начин, че в огромните градове Кълъчдароглу има преимущество, а в Централен Анадол, маргиналната част на Турция, в действителност гласовете множеството на Ердоган идват от там.

Което какво значи?

Ами, това значи, че в Централен Анадол живее една маса, която е клерикална. Ние знаем, че като идеология сега в ръководството се постанова политически ислям. Използвайки религиозните полезности, бих споделил и недостатъци на хората, може би той е съумял да стигне до тях, до сърцата и душите им, в случай че мога по този начин да кажа. И нормално това е масата, която е не толкоз образована. Виждаме, че в европейската част, в средиземноморската част, в огромните градове – в случай че ги изброим, да кажем Анталия, Измир, Истанбул, Анкара, столицата, вотът там е в интерес на Кълъчдароглу. Но очевидно това не е било задоволително и може би за втория избор към този момент Кълъчдароглу и неговият екип би трябвало да си вземат някаква поука и да се показват почтено на вота. Има късмет, несъмнено. Той е дребен, само че както се споделя, вярата постоянно умира последна.

Заговори се и за една интервенция от страна на Русия. Вашето мнение какво е? Въпреки че страната отхвърли да има сходна интервенция.

Ами, аз не съм взел участие, толкоз не съм сигурен…

Разбира се, само че като наблюдаващ на процесите.

Но вярвайки на Кълъчдароглу – един доста почетен политик, апропо, той не хвърля в пространството празни приказки и считам, че в действителност не е изключено да има някаква интервенция. Да не приказваме, че имаше и други монтажи, предизборни такива хватки, удари под кръста. Слушам мнението на симпатизанти, хора там, тук в България и въпросът е подобен, те слагат нещата на тая повърхност – Ердоган се опъвал на Америка, хубаво, натривал им носовете, пък с Путин се разбирал, подхвърлял си топката и доста добре се разбирали. Така че аз не бих споделил, че се схващат толкоз добре, само че двамата си угаждат. Не е изключено сред тях да е имало някаква такава информация сред съответните служби да се постъпи по един метод, който се оказва да компрометираш съперника.

И с взор в този момент към втория тур вероятно – какво очаквате да се случи?

Вторият тур – значимо е в този момент трети претендент, който взе към 5,5%, Синан Оган, неговите гласове къде ще отидат.

Неговата роля се споделя, че ще бъде забележителна. 

Да, споделя, само че съгласно мен, откакто твоят претендент не взе участие в изборите, не знам дали неговите симпатизанти ще са толкоз стимулирани да отидат да гласоподават. Но доколкото знам и имам информация, той не зае избрана страна, само че аз знам, че той може да поддържа Ердоган. Четвъртият претендент, който се отхвърли – Мухарем Индже, той също по предварителните там изследвания имаше към 5, 6, 7%. Въпросът е тези хора, които не гласоподаваха за него, за кого ще гласоподават в този момент, защото той по принцип го нямаше, но…

Да, по какъв начин ще се разпредели вотът.

Как ще се разпределят. Но считам, че той ще поддържа Кълъчдароглу, защото на процедура той беше претендент за президент 2018 година, точно повдигнат от Народнорепубликанската партия, от опозицията. И нещо доста значимо, което също е от голяма важност – в Народното събрание в този момент има прокюрдската, така наречен Партия на народите. Със сигурност тя разгласи поддръжката си за Кълъчдароглу и е доста значимо дали тези хора ще гласоподават всеобщо в поддръжка на Кълъчдароглу и тези дребни елементи, в случай че мога да кажа по този начин, ще решат вота. Вотът ще бъде доста яростен. Мисля, че разликата ще бъде 1-2%, ще забележим на 28 май кой ще победи. Би следвало, аз, в случай че би трябвало да споделя персонално мое мнение – това, което става на тези избори в този момент, това не е моята Турция. Моята Турция, която аз обичам и в която имам доста познати родственици, другари там, би следвало да избере пътя към Европа, а пътят към Европа, пътят на модерното, на демокрацията е обвързван не със статуквото в този момент, а с Народнорепубликанската партия, с нейните всемирски правила.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР