IBM трябва да намали или изцяло да спре наемането на

...
IBM трябва да намали или изцяло да спре наемането на
Коментари Харесай

IBM ще спре наемането и ще замести хиляди работни места с AI

IBM би трябвало да понижи или напълно да спре наемането на нови фрагменти за бекофис позиции, тъй като огромна част от техните функционалности могат да бъдат изпълнявани от изкуствен интелект (AI). Това разгласи изпълнителният шеф на софтуерния колос Арвинд Кришна пред Bloomberg.

IBM би трябвало да понижи или напълно да спре наемането на нови фрагменти за бекофис позиции, тъй като огромна част от техните функционалности могат да бъдат изпълнявани от изкуствен интелект (AI). Това разгласи изпълнителният шеф на софтуерния колос Арвинд Кришна пред Bloomberg.

Според него общият брой позиции, които могат да бъдат сменени с AI в компанията, е 7800. Кришна даде за образец отдела за човешки запаси на компанията, в който работят 26 хиляди души, въпреки и AI към момента да не може да извършва цялостния набор от задания за служащите. " Мога елементарно да видя 30% от това да бъде сменено от AI и автоматизация за интервал от пет години ", съобщи той пред организацията.

По-обикновени задания като даване на писма за удостоверение на работа или пренасяне на чиновници сред отделите евентуално ще бъдат изцяло автоматизирани в идващото десетилетие. Някои функционалности на човешките запаси, като да вземем за пример оценката на състава и продуктивността на работната мощ, евентуално няма да бъдат сменени в този интервал от време, прибавя той.
Реклама
Говорител на IBM съобщи пред Insider, че прекъсването на наемането няма да стартира незабавно. " Няма въведена обща " пауза " при наемане. Фокусът ни е върху генериращи доходи функции и сме доста селективни при попълването работни места, които не засягат непосредствено нашите клиенти или технологии. В момента интензивно наемаме хиляди позиции ", съобщи той.

" Коментари като тези, направени от Арвинд, удостоверяват изказванията, че AI може да понижи работните места за поддръжка и затова разноските за компанията. Това ще дефинира посоката на други предприятия да търсят сходни благоприятни условия в техните функционалности за поддръжка ", споделя Парийк Джайн, водещ анализатор в Pareekh Consulting, в своя записка.

IBM разгласи съкращения на работни места по-рано тази година, които може да доближат към 5000, откакто процесът приключи. Въпреки това Кришна съобщи, че IBM е нараснала работната си мощ като цяло, като е назначила към 7000 души през първото тримесечие. Кришна, който е основен изпълнителен шеф от 2020 година, измести фокуса на вековната компания върху програмен продукт и услуги като хибридния облак. Той се раздели с по-слабо разрастващи се бизнеси като доставчика на инфраструктурни услуги за осведомителни технологии Kyndryl и част от бизнеса на Watson Health. В момента компанията обмисля продажбата на метеорологичното си отделение. Може би е прекомерно рано за терзание Въпреки че специалисти са на мнение, че известно равнище на безпокойствие е целесъобразно, може би към момента е прекомерно рано за натискане на паник бутона. Някои проучвания неотдавна демонстрираха, че опасенията роботите да поемат човешката работа може да са пресилени.

Изследване от ноември на професора по социология Ерик Далин от университета " Бригъм Йънг " в Юта, Съединени американски щати, сподели, че освен роботите не заместват заетите със скоростта, с която множеството хора имат вяра, само че някои специалисти също възприемат неправилно скоростта, с която инструментите за автоматизация поемат ръководството. Неговите данни демонстрират, че към 14% от служащите са споделили, че са видели по какъв начин работата им може да се размени от робот. " Като цяло нашите усещания за поемането на работа от роботите са мощно пресилени. Тези, които не са изгубили работа, са надценени с към два пъти, а тези, които са изгубили работа, са надценени с към три пъти ", споделя Далин, представяйки своето проучване, представен от BBC. Въпреки че Далин сподели, че някои нови технологии евентуално ще бъдат признати и внедрени, без да се вземат поради всички последствия, също по този начин е правилно, че " единствено тъй като една технология може да се употребява за нещо, не значи, че тя ще бъде внедрена ".
Реклама Свързани публикации Дори кръстникът на AI към този момент се тормози от технологията 2 май 2023, 14:07 Ювал Ноа Харари за AI: Изобретихме нещо, което ни лишава пълномощия 1 май 2023, 07:15 Amazon предизвестява за забаване на растежа на облачния си бизнес 30 април 2023, 10:49 Как фирмите опитват с услуги, сходни на ChatGPT 28 април 2023, 06:36
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР