IBM представи преди няколко месеца нова услуга, базирана на ИИ,

...
IBM представи преди няколко месеца нова услуга, базирана на ИИ,
Коментари Харесай

IBM увери програмистите, че ИИ преводачът на Cobol, Watsonx, няма да ги замени

IBM показа преди няколко месеца нова услуга, основана на ИИ, предопределена да помогне на промишленостите при прехода от COBOL към по-нови стандарти за програмиране. Watsonx може да направи доста за модернизирането на античния език.

Категорично постоянно ще има потребност от човек програмист, с цел да се свърши работата, твърдят от IBM.

Според един от вицепрезидентите на IBM, Скайла Лумис, Watsonx е „ инструмент, който е асистент на разработчиците “. Той употребява ИИ, само че не може да извършва всички задания независимо. Генеративната ИИ услуга и програмистът би трябвало да образуват партньорство за трансформиране на определени елементи от кода на COBOL. Кодът, възложен от ИИ, в последна сметка ще изисква известно „ нищожно редактиране “, преди да може да се употребява.

Въпреки че е на 64 години, COBOL (Common Business Oriented Language) към момента се употребява необятно в мейнфрейм компютрите.

Те пък са употребявани от сериозни промишлености като банкиране, автомобилостроене, обезпечаване, държавни действия, опазване на здравето и други Скорошни оценки от Международния вестник за напреднали проучвания в науката гласят, че 43 % от всички банкови системи към момента употребяват COBOL. Три трилиона $ ежедневни транзакции (чрез банкомати и банкови карти) се ръководят посредством код, компилиран от античния език.

Watsonx е основан, с цел да отговори на казуса с неналичието на COBOL експерти.

Предоставя изцяло решение, което включва многоетапен развой за осъществяване на комплицирани задания за превод на код. Кери Олсън, вицепрезидент на продуктовия мениджмънт и ИТ автоматизацията на IBM, изясни, че частни и държавни клиенти могат да употребяват генеративната ИИ услуга, с цел да разделят съществуващите зависимости на по-малки елементи. С помощта на личните програмисти на IBM клиентът може да избере коя част от кода желае (или трябва) да модернизира посредством трансформиране на синтаксиса на COBOL към Java.

В края на деня, сподели Лумис, 80 или 90 % от преведения код обезпечава ефикасен (и функциониращ) резултат посредством модернизацията.

При всички положения програмист би трябвало да направи „ няколко промени “, нужни за осъществяване на задачата.

Watsonx е усъвършенстване на продуктивността, означи Лумис, а не сурогат на разработчиците. Предишните инициативи на IBM в бизнеса с ИИ не дадоха отговор на необикновено високите упования, сложени от компанията. Сега хората са скептични по отношение на триумфа на генеративния ИИ.

Според Арун Чандрасекара от Gartner, IBM няма приключени планове, с цел да удостовери опциите за модернизиране на кода посредством Watsonx. Олсън призна казуса, заявявайки обаче, че IBM употребява опита си с мейнфрейм компютри и ИИ, с цел да обезпечи най-съвременно ИИ преживяване. Въпреки че компанията към момента е в „ ранните дни “ във връзка с придобиването на клиенти.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР