IBM обяви финансовите си резултати за второто тримесечие тази година.

...
IBM обяви финансовите си резултати за второто тримесечие тази година.
Коментари Харесай

IBM е увеличила печалбите си без да увеличава приходите си – софтуерът е най-печелившото подразделение

IBM разгласи финансовите си резултати за второто тримесечие тази година. Като като цяло те надвишават упованията на анализаторите – брутната облага на компанията се е нараснала, само че приходите останаха същите, като не съумяха да отговорят на упованията на специалистите от Уолстрийт. Финансовият доклад не оказа съвсем никакво въздействие върху цената на акциите на компанията.

Финансовите акценти на IBM за второто тримесечие:

Печалба – 2,18 $ на акция, поправена, при 2,01 $, предстоящи от анализаторите Приходи – 15,48 милиарда $ по отношение на 15,58 милиарда $, предстоящи от анализаторите

Чистата облага на компанията набъбна с 13% до 1,6 милиарда $, или 1,72 $ на акция, от 1,4 милиарда $ за същия интервал на предходната година. Коригираният брутен марж на IBM възлиза на 55,9%, което надвишава прогнозите на анализаторите за 54,7%. На годишна база приходите са съвсем непроменени.

Главният финансов шеф на IBM Джеймс Кавано изясни растежа на брутната облага с особеностите на продуктовата гама: най-бързо разрастващото се поделение на компанията е софтуерният сегмент. Друг позитивен фактор бяха „ ограниченията за успеваемост “ – през януари компанията заяви за проектите си да редуцира 3900 свои чиновници.

Най-голямото софтуерно поделение на IBM регистрира продажби в размер на 6,6 милиарда $, което е със 7% повече спрямо второто тримесечие на предходната година. Софтуерната гама включва операционната система Red Hat Enterprise Linux и артикули за сигурност. Продуктите за данни и изкуствен интелект са били най-търсени. През май компанията пусна WatsonX – платформа за корпоративни клиенти за внедряване на модели с изкуствен интелект.

Консултантският сегмент на IBM регистрира доходи в размер на 5 милиарда $ и растеж от над 4% на годишна база. В същото време приходите на инфраструктурното поделение на компанията са намалели с 14,6% до 3,6 милиарда $, като приходите от сървъри Z Systems са спаднали с 30%.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР