IBM обяви, че най-мощният квантов компютър в региона – 127-кубитовата

...
IBM обяви, че най-мощният квантов компютър в региона – 127-кубитовата
Коментари Харесай

Първият практически квантов компютър Quantum Eagle на IBM започна да работи в Япония

IBM разгласи, че най-мощният квантов компютър в района – 127-кубитовата платформа IBM Quantum Eagle е започналa да работи в Токийския университет. Компютърът беше предаден през април тази година. От японските сътрудници IBM чака да получи хрумвания за практическо потребление на новия клас изчислителни устройства. Те дават обещание невъобразима мощност в обработката на данни, само че по какъв начин ще наподобява това на процедура, никой не знае.

По-рано IBM също е прехвърляла квантови системи на японски учени. Например през 2021 година 27-кубитовата IBM Q System One беше ситуирана на площадката на университета в Кавазаки в Токио. Новият компютър е екипиран с процесор IBM Eagle със 127 кюбита и дава обещание да форсира неведнъж изчисленията.

Класическият метод допуска, че с цел да стартира практическото приложение на квантовите компютри, ще са нужни системи с десетки и стотици хиляди физически кубити. Според обосновките на експертите от Гугъл да вземем за пример за поправяне на неточности в един логичен кубит са нужни 1000 физически кубита. Така един непогрешим квантов компютър с 1000 кубита ще изисква 1 милион физически кубита за промяна на грешките. Това значи, че Гугъл чака да види практическа стойност в системи с хиляди или десетки хиляди кубити. IBM твърди, че казусът не е подобен.

В публикация, оповестена това лято, експерти на IBM потвърждават, че практическата стойност на квантовите системи стартира от 100 кубита. Не е мъчно да се досетим, че платформата IBM Quantum Eagle със 127 кубита е оповестена за първата практическа такава, което в този момент беше оповестено и от японските сътрудници на компанията. Това е още по-важно, тъй като днешните стандартни суперкомпютри не са в положение да емулират повече от 50 кубита при работа с квантови логаритми.

Вследствие на тази новаторска работа IBM афишира, че нейните квантови системи, работещи както в облака, по този начин и на място ще се зареждат от най-малко 127 кубита, които ще бъдат приключени през идната година.

Разположена в Япония, платформата IBM Quantum Eagle ще се употребява от локалния консорциум Quantum Innovation Initiative (QII), който включва към 20 просветителни институции и компании. Квантовата система ще бъде обучавана за намиране на нови материали, медикаменти и ще бъде обучавана за работа с финанси, физика, химия и социология. За IBM това дава обещание впечатляваща възвръщаемост в област, в която към момента никой не е навлязъл съществено. Разходите са големи, само че в това няма нищо благотворително. Пионерите ще получат всичко.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР