Ибинг Ву е най-обсъжданото име в тениса в последните дни.

...
Ибинг Ву е най-обсъжданото име в тениса в последните дни.
Коментари Харесай

Ибинг Ву – отказа се от бадминтона заради високата мрежа, за да влезе в историята на тениса


Ибинг Ву е най-обсъжданото име в тениса в последните дни. Той се трансформира в първия китаец с купа в АТР тура след трагичния триумф над Джон Иснър на финала в Далас, а това бе единствено още една брилянтна стъпка в невероятна година. От март 2022 до момента Ву се изкачи с 1811 позиции в международната класация.

Ако гледаме юношеската кариера на Ву, то актуалните резултати не са чак такава изненада. Той бе измежду водещите гении в света и през 2017-а завоюва купата при момчетата на US Open. С това също влезе в историята, тъй като бе първият китаец с купа в Големия шлем в мъжкото направление. На 18 в Шанхай той към този момент имаше и своята първа АТР победа.

Трудният интервал стартира през март 2019-а. На процедура поради голям брой травми и поради рестрикциите, свързани с пандемията, Ву пропусна три години от професионалната си кариера. Първият му шампионат от март 2019-а бе през януари 2022-а – 15-хилядник в Канкун, на който губи във втори кръг.

Няколко месеца по-късно към този момент побеждава тенисисти от топ 100 като Джордан Томпсън, а в края на септември е член на топ 200 и играе квалификации за US Open. Пет победи по-късно той се трансформира в първия китаец в третия кръг на шампионата при мъжете. Сезонът стартира с край на Чалънджър и №116 в света.

В началото на февруари Ву дебютира в топ 100 след нов край на равнище Чалънджър. Преди да пристигна седмицата в Далас, в която победи тенисисти като Денис Шаповалов и Тейлър Фриц преди да пристигна финала с Иснър и отразените четири мачбола.

Под №58 в света сега Ву е най-високоранкираният китаец в историята.  „ Щастлив съм. Не единствено поради извоюваната купа. По-скоро поради това, че направих нещо историческо за себе си и за страната. Това е нещо голямо за идващото потомство. Трябва да продължа, да остана здрав и съм сигурен, че следва още доста. “

Според самия него травмите и другите сложни обстановки са му помогнали да порасне и да се усеща спокоен на корта. „ Ако искаш да ме победиш, би трябвало да работиш крепко. “

Любопитен факт е, че Ву в началото тренира бадминтон, само че се отхвърля, защото мрежата му се вижда прекомерно висока. Затова се насочва към намиращия се в съседство тенис корт.

Ву не обича празненствата. Затова празненството му след купата в Далас включва „ една бира и видео игри “.

Той отдръпна поръчката си за присъединяване в Делрей Бийч през тази седмица, тъй че ще има няколко дни за отмора. От 20 февруари го чака присъединяване на Чалънджър в Монтерей, а по-късно и в квалификациите за Мастърса в Индиън Уелс. С новата си позиция в ранглистата обаче Ву доста скоро ще не помни за Чалънджърите и за квалификациите в АТР тура. Надява се и шампионатите в Китай през тази година да се проведат, с цел да може да зарадва от близко сънародниците си и своите близки, с които поради рестриктивните мерки сега не може да се види.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР