И зраелският кабинет по сигурността одобри днес примирие в Газа,

...
И зраелският кабинет по сигурността одобри днес примирие в Газа,
Коментари Харесай

Израел и Хамас договориха примирие в ивицата Газа

И зраелският кабинет по сигурността утвърди през днешния ден помирение в Газа, заяви в Туитър дипломатическият сътрудник на израелския вестник "Йедиот Ахронот " Итамар Айхнер, без да заяви детайлности, съобщи Ройтерс.

Представител на "Хамас " сподели, че Израел и палестинското придвижване "Хамас " ще прекратят бойните дейности в Газа по едно и също време в 2,00 ч. в петък (23,00 ч. по Гринуич днес).

По-рано през днешния ден "Ал Джазира " заяви, че в договаряния с посредничеството на Египет, Израел се е съгласил на преустановяване на огъня с групировките "Хамас " и "Ислямски джихад " в линията Газа. Според информацията от доближения до палестинските формирования ефирен канал, израелските управляващи са уведомили медиаторите в Кайро, че са съгласни да прекратят военната си интервенция, написа The Jerusalem Post.

Премиерът Бенямин Нетаняху би трябвало да свика кабинета за сигурност в четвъртък вечерта, с цел да обсъдят изискванията за преустановяване на огъня.

Новината пристигна, откакто външният министър на Палестинската автономност Рияд ал Малики упрекна Израел в осъществяване на военни закононарушения и съзнателно кръвопролитие на деца в съня им в Организация на обединените нации в Ню Йорк. Посланикът на Израел в Организация на обединените нации Гилад Ердан напусна съвещанието на Общото заседание в символ на митинг против обвиняванията на министъра.

Базираната в Катар телевизия "Ал Джазира " заяви, че пратеникът на Организация на обединените нации за мирния развой в Близкия Изток Тор Уенсланд се е срещнал с ръководителя на "Хамас " Исмаил Хание в Катар. Дипломатически източник съобщи, че Уенсланд е в страната от Персийския залив като част от дейните старания на международната организация да възвърне мира в Газа и Израел.

Израел имаше относително тиха нощ в сряда без ракетни сирени от към 1 сутринта до четвъртък сутринта. Тишината пристигна на фона на известията, че Израел и "Хамас " са покрай допустимо преустановяване на огъня, което може да влезе в действие незабавно след четвъртък вечерта или петък вечер.

Висш чиновник на "Хамас " съобщи пред CNN в сряда вечерта, че чака съглашението за преустановяване на огъня да бъде реализирано през идващите няколко дни, оповестиха израелски медии.

"Мисля, че посредничеството за преустановяване на огъня ще проработи ", сподели заместник-ръководителят на политическия клон на "Хамас " Муса Мохамед Абу Марзук.

"Уравнението беше ясно - в случай че те ескалират, ние ескалираме. Ако спрат да стрелят по Газа, ние ще спрем да стреляме по Тел Авив. Действията на Израел в Ерусалим и (квартал) Шейх Джара накараха "Бригадите Ал Акса " да влязат в акцията ", сподели той.

Въпреки изказванието, министърът на разузнаването на еврейската страна Ели Коен съобщи, че Израел е решен да продължи интервенцията толкоз дълго, колкото е належащо за възобновяване на сигурността в страната.

"Ще приключим с интервенцията, когато почувстваме, че сме постигнали задачите си ", сподели Коен пред Kan Radio.

По време на телефонно позвъняване в сряда сред президента на Съединени американски щати Джо Байдън и премиера Бенямин Нетаняху, американският водач съобщи, че "очаква забележителна деескалация по пътя към преустановяване на огъня ". Нетаняху, от своя страна, е споделил на Байдън, че интервенцията ще продължи, до момента в който израелските жители не бъдат предпазени.

Военният конфликт сред двете страни продължава от 10 май. Конфликтът стартира, откакто "Хамас " изстреля по Израел ракети в символ на взаимност със стотиците ранени при конфликти с полицията палестински протестиращи в Източен Ерусалим, напомня Агенция Франс Прес.

От началото на спора при израелски удари против Газа починаха 232 палестинци, в това число 65 деца. От израелска страна жертвите на изстреляните от Газа палестински ракети са 12, в това число две деца.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР