И за днес синоптиците издадоха предупреждение от първа степен -

...
И за днес синоптиците издадоха предупреждение от първа степен -
Коментари Харесай

Синоптикът от НИМХ Евгения Трайкова разкри до кога ще продължат жегите през юни, идва захлаждане

И за през днешния ден синоптиците издадоха предизвестие от първа степен - жълт код, за рисково горещо време. Очакваните оптимални температури са сред 34 и 39 градуса. Вчера в Русе имаше температурен връх - 38,3 градуса. Всеки ден съвсем във всяка станция има някакъв връх, само че месечният връх за юни е 43 градуса, който също е регистриран в Русе - това сподели в студиото на  " Денят стартира "  синоптикът от Национален институт по метеорология и хидрология Евгения Трайкова.

Под въздействието на една област на високо атмосферно налягане, през днешния ден се чакат температури сред 35 и 39 градуса, на изолирани места не са изключени и 40 градуса, което е надалеч от месечния връх, изясни Трайкова и добави: " Тези температури са по-високи от нормалните за юни, само че не са температури, които не са регистрирани досега. Най-топло ще бъде в Горнотракийската равнина, в региона на Пловдив, Стара Загора, централната част на Дунавската низина - това са регионите, където постоянно записваме най-високи температури. По Черноморието са малко по-ниски - 32 градуса, само че заради високата влага, чувството е за по-високи температури. "

В цялата страна температурите са над климатичните правила и по-високи от нормалните. По отношение на преваляванията е тъкмо противоположното - юни е месец с най-вече превалявания, само че до момента те са към и под нормата. Тази седмица се чакат нови превалявания. В регионите, където се чакат най-високи температури, поражда и заплахата от пожари.

В средата на седмицата се чака захлаждане и превалявания с гръмотевични стихии. Към края на седмицата обаче температурите още веднъж ще тръгнат нагоре. Висока е концентрацията и на сахарски прахуляк над цялата страна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР