И в страната, и в Европа има важни хора, които

...
И в страната, и в Европа има важни хора, които
Коментари Харесай

Румънският президент: Не искам висок пост в ЕС, а втори мандат

И в страната, и в Европа има значими хора, които желаят да ме видят на водеща позиция в институция на Европейския съюз. Искам да заявя тук и обществено: Аз съм президент на Румъния и желая да остана президент на Румъния, а не ръководител на Европейския съвет, тъй като тук има да се прави доста повече работа и желая да продължа да вземам участие в нея. "

Това съобщи румънският президент Клаус Йоханис на среща с етнически германци в град Сибиу ден преди изключителното събиране на водачите на страните от Европейски Съюз в Брюксел за разискване кого да предложат за няколко от основните позици в Европейски Съюз.

С битката си против корупцията 60-годишният Йоханис е най-популярният европейски политик във " Facebook " и бе показват от дипломати като вероятен правоприемник на Доналд Туск. Той пристигна на власт с заричане да сплоти страната и да помогне за изчистване на името ѝ от етикета " една от най-корумпираните страни в Европа " като изненадващо победи премиера Виктор Понта през 2014 година

Социологически изследвания демонстрират, че известността на първия румънски президент от етническо малцинство е към 43% и има съществени шансове за втори мандат. Ако се откаже, това ще остави центристката опозиционна Национал-либерална партия в сериозна обстановка незабавно да му търси заместител за ноемврийските избори.

Йоханис е изострен критик на опитите на ръководещи социалдемократи да лимитират независимостта на правосъдната власт. Правителството освен е подложено на критика от Европейската комисия за тези си дейности, само че и партията понесе тежко проваляне на евроизборите в края на май.

Същия ден имаше и референдум с целесъобразна мощ, на който румъците всеобщо поддържаха президента за това да стопира държавните укази, с които се дава прошка на наказани за корупция.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР