И в момента Лукойл работи с 40% неруски петрол, ако

...
И в момента Лукойл работи с 40% неруски петрол, ако
Коментари Харесай

Василев: Ако се наложи Лукойл може да работи със 100% с неруски петрол

И сега " Лукойл " работи с 40% неруски нефт, в случай че се наложи може да се вдигне до 100 на 100. Говорено е с компанията, тъй че оттова не чакаме проблеми, в случай че Босфорът не затвори за търговски кораби, само че това към този момент в действителност е трагична обстановка. Даже и тогава имаме сред 90 и 120 дни без ограничение на потреблението. Това съобщи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев след съвещанието на Министерския съвет, на което са се коментирали енергийните цени и сигурността на доставките.

Компенсациите за бизнеса и за небитовите консуматори са написани до 31 март. Новият състав на КЕВР създава нов пазарен сегмент на енергийната борса сред 12 и 13 месеца, където да бъде предоставяна електрическа енергия на постоянни и ниски цени. Ако регулаторът не успее да се оправи в период и има забавяне, ние сме в контакт с бизнеса и ще решим какво да се прави, разясни той.

По мотив доставките на газ енергийният министър Александър Николов, а и вицепремиерът Василев, обявиха, че все още няма рухване на налягането в газовите тръби в България. И двамата прецизираха, че се водят договаряния за доставка на полутечен природен газ. Министър Николов разясни, че цените му са по-високи и това би се отразило на цената на " Булгаргаз " за българските консуматори.

Василев съобщи още, че не се чака да има нарастване в цената на електрическата енергия за бита. По думите му КЕВР приготвя ново ценово решение, което да влезе в действие след мораториума.

„ Не се планува удължение на мораториума. Регулаторът приготвя ново ценово решение, което по предварителна информация няма да докара до по-високи цени на електрическата енергия за бита. Цените на парното са директно подвластни от цените на природния газ. Не се чака повишаване и там. „ Топлофикация” обаче има различен проблем с неизплащането на задълженията си”, изясни министърът.

Василев добави още, че обезщетенията за бизнеса са написани до 31 март.

„ След това новият регулатор ще създаде нов пазарен сегмент на борсата за период сред 12 и 18 месеца. Ако регулаторът не се оправи в период, ще мислим разновидности, в контакт сме с бизнеса”, сподели още министърът.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР