И в момента, и през цялото време, ползваме предимно руски

...
И в момента, и през цялото време, ползваме предимно руски
Коментари Харесай

Експертите Васко Начев и Явор Куюмджиев за цената на газа: Ситуацията е сложна и нелека за решаване

" И сега, и от самото начало, употребяваме най-вече съветски газ, само че го купуваме през медиатори на много по-висока цена, в сравнение с в случай че и Русия, и България си изпълняваха контракта за доставки. Днес цената е 244,55 евро за мегаватчас ". Това сподели енергийният специалист Явор Куюмджиев в " Денят стартира " по. На фона на тази пазарна цена цената в България от 315 лв. е много по-ниска. По думите му, в случай че се изпълняваше договорът, цената щеше да е към 260-270 лева Енергийният специалист Васко Начев не се съгласи с изказванието, че и в този момент получаваме съветски газ. По думите му множеството количества газ, които постъпват сега в България, са от гръцкия пазар. Руският газ въобще, който постъпва на гръцкия пазар е 26%. Как господин Куюмджиев счита, че всички те влизат в България, а останалия газ остава на гръцкия пазар? А Куюмджиев отвърна, че 26% от гръцкото ползване е толкоз колкото ние използваме по принцип.  Една система работи извънредно доста с баланс на налягането за пътя на газа по гръцкото трасе, изясни пък Начев.  Според Васко Начев би трябвало да се изясни действителната обстановка. " Ситуацията е извънредно комплицирана и нелека за решение, изключително след петъчното изказване на краткотрайното държавно управление, че се отхвърля от сигурната опция за доставка на полутечен газ ". Но най-правилното решение е да се вземе единствено един танкер, с цел да се обезпечат доставки през октомври, а новото държавно управление да взема решение какво да предприеме след това и дали одобри останалите чест контрактувани танкера с полутечен газ. " Булгаргаз " е трябвало да влезе в договаряния за запазване на слотове ", разяснява Васко Начев. Организацията работи със остарял метод на работа, който в сегашния отворен пазар, който не е работещ.
Явор Куюмджиев предизвести, че поради високата цена на газа някои предприятия към този момент стопират работа. " При тези цени ще се вдигнат още повече цените на хляба и на доста артикули при производството на които газът има значително значение " разясни Явор Куюмджиев и посочи, че вижда излаз от обстановката посредством следващия заем, който България би трябвало да вземе и да подкрепи хората.
" Компенсациите " на калпак " не оказват помощ на никого ", безапелационен е Васко Начев. Според него би трябвало да се реши кой в действителност се нуждае от подкрепяне. Според него доста от изявленията са популистки и не дават отговор на истината.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР