И трите ключови минерали за направата на новите батерии могат

...
И трите ключови минерали за направата на новите батерии могат
Коментари Харесай

Разработват достъпни батерии без тежки метали

И трите основни минерали за изработката на новите акумулатори могат да бъдат извлечени от елементарна морска вода вместо от мини и кариери, дават обещание разработчиците от IBM

IBM създава опция на литиево-йонните акумулатори, без потребление на тежки метали
(снимка: IBM Research Blog)

Инженери от IBM създават нов вид батерия и технология за нейното произвеждане, която се обрисува като доста по-добра опция на необятно публикуваните сега литиево-йонни акумулатори.

Редки и нездравословни метали като никел и кобалт няма да са нужни като съществени материали за производството на батериите. И трите основни минерала за изработката на новите акумулатори могат да бъдат извлечени от елементарна морска вода вместо от мини и кариери.

Разработката е в началния си стадий, само че към този момент е ясно, че новите материали за аноди, катоди и електролит ще бъдат по-безопасни във връзка с риска от пожар, защото се отличават с висока температура на запалване. Освен това те имат не по-малка енергийна компактност от литиево-йонните акумулатори (800 W/l) и обезпечават най-високата компактност на мощ (10 000 W/l).
още по тематиката
Зареждането до 80% от потенциала на батерията лишава единствено 5 минути, а това е фантазия за всеки почитател на електрическите коли. В допълнение, извличането на главните първични материали за производството ще бъде извънредно на ниска цена, тъй че новите акумулатори се обрисуват като по-евтини от литиево-йонните.

Евтините, безвредни акумулатори, с висок потенциал и мощ могат да преобразяват автомобилната и авиоиндустрията. Бъдещите самолети с електрическо зареждане ще са още по-зависими от параметрите на батерията, а IBM наподобява има решение на казуса.

Въпреки че проучванията са в начален стадий, IBM към този момент е сключила контракти за взаимна разработка и произвеждане на новото потомство акумулатори с Mercedes-Benz Research, Development North America, Central Glass и Sidus. Подобен съюз в ранните стадии на разработка допуска, че IBM в действителност има обещаваща технология, която може да се осъществя комерсиално в близко бъдеще.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР