И тримата участника в конкурса за възлагане на обществената поръчка

...
И тримата участника в конкурса за възлагане на обществената поръчка
Коментари Харесай

Провали се и втория опит за възлагане на Общия устройствен план на Бяла

И тримата участника в състезанието за възлагане на публичната поръчка за разработване на Общ организационен проект на Бяла са отстранени от по-нататъшно присъединяване в него, като с това процедурата е прекъсната. Това демонстрира отчетът, изпратен от членовете на комисията по публичната поръчка до зам.- министъра на районното развиване Николай Нанков.

В него е записано, че и тримата претенденти, позволени до присъединяване в процедурата " Агенция за стабилно развиване и евроинтеграция - екорегиони ", " Агора 66 " и " Стоарх " са отстранени, защото " показаните от тях предложения не дават отговор на авансово оповестените в техническата спецификация условия за осъществяване на поръчката ".

Отбелязаните пропуски

са свързани с неспазване на " минималните условия за добита професионална подготовка на препоръчаните специалисти ".

След провал през 2017 година търгът бе проведен наново от Министерството на районното развиване и благоустройството през януари тази година. Проточилият се избор на сдружението, което трябваше да създаде Общия организационен проект на Бяла, бе придружен от съмнения дали той ще удовлетвори от дълго време декларираните

планове за застрояване на зоната край плажа Карадере.

Там компанията " Мадара Юръп " има планове да строи туристически комплекс " Блек сий гардънс ". Според междинния отчет на сдружението за първото тримесечие на 2019 година първичният план е бил за към 7600 жилища (1 млн. кв.м), 151 хиляди кв.м. хотелска част и 35 хиляди кв.м повърхност за заведения за хранене и свободно време. Общата разгъната застроена повърхност на комплекса е трябвало да бъде 1.2 млн. кв.м.

Сега обаче сдружението е решило, че планът се нуждае от ново планиране за понижаване на общата разгъната застроена повърхност почти до 208 хиляди кв.м, като фокусът ще е върху хотели, вилно населено място, което ще действа на хотелски принцип, търговски уреди и уреди за свободно време и спа процедури.

 Първоначалният план на сдружението
© Дневник, Капитал

Първоначалният план на сдружението " Мадара Юръп "

Втори огромен вложител - сдружението " Макси I ", планува построяването на " първокласен къмпинг " върху 165.5 дка до плажа Карадере. Проектът бе показан за финален път през 2014 година, а негов обновен вид не е бил обществено обсъждан до този миг.

Местността Карадере попада в две предпазени зони, включени в Европейската екологична мрежа " Натура 2000 " - " Шабла " и " Камчийски пясъци ", а също така се намира и зад плаж, предопределен за природосъобразен туризъм.

Първото сдружение, отстранено от процедурата по възлагане на социална поръчка за нов Общ организационен проект на бяла е

" Агенция за стабилно развиване и евроинтеграция – екорегиони ".

Тя има забавна история, обвързвана с опитите за възбрана на свободното къмпингуване, ограничението на достъпа до морския бряг през частни парцели и определянето на предпазени територии по крайбрежието.

Компанията

" Агора 66 "

е взела участие и в предходния търг за възлагане социална поръчка по изработването на Общ организационен проект на Бяла през 2017 година Тогава тя е водещ сътрудник в " Консорциум Общ устройствен план Бяла 2017 ", който е класиран преди всичко. Процедурата по поръчката обаче е прекъсната от районното министерство, така инспекция е открила, че като чиновник в отдел " Обществени поръчки " на районното министерство сестрата на ръководещия " Агора 66 " Георги Митрев – Мария, е била натоварена с правенето на тръжната документи за разработване на Общ организационен проект на Бяла. Освен това Мария Митрева е била избрана и като лице за контакти по провеждането на процедурата за възлагане публичната поръчка. Освен това Мария Митрева е вписана и като съучастник с миноритарен дял в " Агора 66 ".

 Плажът Карадере
© Радослав Саров

Плажът Карадере

Не по-малко забавна е и бизнес биографията на Георги Митрев. В разнообразни интервали от време неговото име попада измежду притежателите и в управителните органи на общо 27 дружествd. По-голямата част от тях са създавани за присъединяване в търгове за възлагане на публични поръчки. От 2009 година до 2014 година Георги Митрев е бил и съуправител на сдружението " Глобъл проджект мениджмънт " дружно с ръководителя на управителния съвет на " Химимпорт " и член на надзорния съвет на Централна коорперативна банка Марин Митев.

До 2013 година Митрев е управлявал и представлявал сдружението ТПО, благосъстоятелност на " Холдинг Варна ". То също е свързвано с кръга от сдружения към Централна кооперативна банка и " Химимпорт ".

Последният участник, позволен до присъединяване в търга за правене на Общ организационен проект на Бяла, е едноличното сдружение

" Стоарх ".

То е записано през 2003 година с необятен предмет на активност. Сред най-известните архитектурни планове на " Стоарх " са тези за Общ организационен проект на Каварна, за затворения курортен комплекс " Калиакрия " до с. Топола и за голф комплекса " Тракийски скали " на Красимир Гергов.

За в този момент няма информация какво следва, след неуспеха и на тази процедура по възлагане на изработването на Общ организационен проект на Бяла.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР