И третата процедура, която е свързана с доставката на нови

...
И третата процедура, която е свързана с доставката на нови
Коментари Харесай

Най-големият търг за покупка на нови държавни влакове за над 1 милиард лева е спрян

И третата процедура, която е обвързвана с доставката на нови държавни влакове, финансирани по линия на Плана за възобновяване и резистентност, е спряна от. Това научи Money.bg от. Припомняме, че  предходната седмица стана ясно, че испанската компания Patentes Talgo SL е подала тъжба в Комисия за защита на конкуренцията против търга за доставката на 20 електрически " push pull " влака. Към момента процедурата е спряна.

Към момента единствено една от четирите процедура не е обжалвана - тази за доставката на 18 електрически локомотива, чиято стойност е над 68,3 милиона лв. без Данък добавена стойност. Министерство на превоза е удължило периода за подаване на предложения по нея до 16 ноември. 

Само в границите на един месец бяха спрени и търговете за доставката на 35 електрически влака за над 1,1 милиарда лв. без Данък добавена стойност, както и за 7 двуетажни мотрисни влака с планирана стойност над 410,5 милиона лв. без Данък добавена стойност. Спирането на процедурите е в резултат на подадени тъжби от интернационалните компании. 

От Министерството на превоза и известията разясниха за Money.bg, че чакат " закъснение за известно време ", само че се надяват да започват още веднъж и изгубеното време на бъде наваксано и срокът за приемане на новите влакове, който е 2026 година, да се случи.
 Опитът на страната да се снабди с съвременни електрически влакове за над 1 милиард лв. е в застой
Опитът на страната да се снабди с съвременни електрически влакове за над 1 милиард лв. е в застой

На този декор се задава и частна конкуренция

Търгът за " push pull " влаковете

Както Money.bg писа предходната седмица, това е една от най-скъпите процедури от общо стартираните четири. Тя е на стойност над 1,2 милиарда лв. без Данък добавена стойност. До прекратяването на този търг се стигна, откакто испанската Patentes Talgo SL апелира получени уточнения от Министерство на превоза. На 2 ноември Комисия за защита на конкуренцията е образувала произвеждане по жалбата, а на 3 ноември отрасловото ведомство е спряло процедурата, разбираме от в Регистъра за публични поръчки.

Комисия за защита на конкуренцията е почела жалбата на " Шкода Транспортейшън " А.С. за налагане на краткотрайни ограничения, т.е. прекъсване на процедурата за доставка на 35 броя електрически влака. Компанията възразява против заложени от отрасловото ведомство механически спецификации и условия за потвърден опит, като твърди, че са дискриминационни. От Министерство на превоза възразяват с претекстове, че поради прекъсването ще бъдат изпуснати периодите, заложени в ПВУ и неспособност България да получи европейски средства по тази линия.
 3,5 милиарда лв. коства първата високоскоростна жп автомагистрала у нас: ето кои градове ще свързва
3,5 милиарда лв. коства първата високоскоростна жп автомагистрала у нас: ето кои градове ще свързва

Влаковете по новите релси ще могат да развиват най-малко 160 км в час
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР