И той не е очакваната победа на титуляра Владимир Путин,

...
И той не е очакваната победа на титуляра Владимир Путин,
Коментари Харесай

Западът не отчете манталитета на руснаците, сплоти ги

И той не е предстоящата победа на титуляра Владимир Путин, а рекордно високият % на присъединяване на гласоподавателите, заяви Българска телеграфна агенция.

Според "Независимая газета " на управляващите този път се отдаде да трансфорат изборите в празник, без да подценен и организационната страна на процеса.

Друг значим фактор са внезапно засилените външни рискове, което обичайно поражда у руснаците предпочитание да се сплотят към властта. Този път Кремъл, като де факто позволи на опозиционера Алексей Навални да поведе "стачка на гласоподавателите ", го принуди да заеме нишата на проводник на враждебни планове против Русия. А в такова "предателство " дори протестно настроените жители всеобщо не пожелаха да вземат участие, отбелязва вестникът. Тъй като резултатът от гласуването като цяло бе авансово явен, по време на финала на предизборната конкуренция огромна значимост получиха политическите нюанси, а не толкоз процентите на всеки от претендентите, въпреки че и те имат значение. Важни бяха освен крайните резултати за Путин, а и настроението, с което народът ще делегира четвъртият му мандат. Именно това е смисъла на високата изборна интензивност. И това въодушевление се оказа като цяло положително и дори бойко. В източните региони се извиха опашки пред изборните секции, само че този интерес не спадаше и с напредването на запад - през Сибир към Урал и Поволжието. Даже в Москва още през първата част на деня имаше сериозна интензивност към учебните заведения (където по традиция са изборните секции). Хората отиваха с тържествено въодушевление и с децата си - както в старите руски времена. На тази висока интензивност доста прочувствено реагира Навални. Той сподели, че всички, които са отишли да гласоподават, са създали неточност, тъй като "тези претенденти не са почтени за вас ", написа вестникът.

На мобилизиращата роля на външния фактор обръща внимание и шефът на Центъра за политическа информация Алексей Мухин, представен от вестника.

"Западните сътрудници се отнесоха зле към нашата страна и у хората се появи предпочитание да защитят избран претендент за президент. Това добави сред 5 и 10 % към изборната интензивност ", уточни той.

Според него "властта би трябвало да бъде признателна на Навални, тъй като неговата акция в действителност "привлече спомагателен интерес към изборите ".

Шефът на Политическата експертна група Константин Калачов, представен от "Независимая газета ", означи два фактора за високата интензивност. Първият - това е политическият напредък в страната, тъй като хората желаят да показват поддръжка за властта пред лицето на външния зложелател. Вторият е в това, че управляващите съумяха да трансфорат изборите в празник.

"Засега не е ясно, кое изигра по-голяма роля за по-високата интензивност - реакцията на изказванията на Тереза Мей, или употребяваните в изборите нови софтуерни способи ", сподели Калачов.

При това той добави, че интензивността е огромна освен в селските региони. Добри резултати има и в доста столици на съветските райони, в това число в Москва и Санкт Петербург.

В щаба на Путин също обясниха високата интензивност с външни условия. Прессекретарят на щаба Андрей Кондрашов, представен от вестника, сподели, че интензивността е с 8-10 % по-висока от предстоящата, за което "трябва да кажем благодаря на Англия, където за следващ път не регистрираха съветския нрав. За следващ път започнаха да ни оказват напън тъкмо сега, когато трябваше да се активизираме ".

Вестник "Известия " пък отбелязва, че Путин е победил безапелационно даже на изборите във Вашингтон и в редица градове на Съединени американски щати, където са дали своят вот съветски жители. В консулския окръг Вашингтон за него са дали своят вот 1531 гласоподаватели, на второ място е била Ксения Собчак с 347, а на трето - комунистът Павел Грудинин с 237.

Според вестник "Ведомости " високата интензивност се изяснява със мощния край на акцията на Путин - започвайки от отправените от него послания и завършвайки с дейните му обиколки из страната. Но въпреки всичко и този вестник счита за основен фактор интернационалната конюнктура от последните месеци - от обстановката към Олимпиадата (лишаването на съветските състезатели от правото да вземат участие под знамето на своята родина) до абсурда с Англия.

"Безпрецедентният напън на външния свят над Русия принуди руснаците да сплотят редици и да се обединят към властта ", сподели политологът Андрей Колядин, представен от вестника.

" Ведомости " обръща внимание на първите изказвания на Путин след изборите късно нощес, че не възнамерява нова конституционна промяна. Вестникът напомня, че съгласно настоящата конституция едно и също лице не може да заема поста президент повече от два следващи мандата. Всекидневникът обаче не пропуща неговата многозначителна спогодба, че "всичко тече, всичко се трансформира ".

Вестникът цитира изказване на различен от противниците на Путин във вчерашните избори - националистът Владимир Жириновски - водач на Либералнодемократическата партия. Той счита, че тези президентски избори могат да станат последни за Русия, предричайки че страната ще тръгне по пътя на Китай, където президентът Си Цзинпин получи право да ръководи пожизнено.

"Ще има Държавен съвет - групов орган, в който неговият ръководител с права на президент ще се избира на съвещание на Държавния съвет, образуван от най-хубавите губернатори и, за пред обществото - от по-изявените министри, сенатори и депутати - общо към 30-40 души, които ще заседават в Георгиевската зала на Кремъл ", споделя Жириновски.

В снощните си изказвания Путин, представен от "Ведомости ", означи също по този начин, че ще има промени в държавното управление след встъпването в служба на президента в новия му мандат.

"Аз мисля за това, съответно мисля още от през днешния ден ", добави Путин, представен от вестника.

На забавен факт по този мотив обръща внимание вестник "Московский комсомолец " - Путин се е явил в предизборния щаб нощес самичък, а не както след предходните избори, когато е бил съпроводен от премиера Дмитрий Медведев. Президентът в действителност не е дал отговор на въпроса ще остане ли Медведев на поста си.

"Избирателният щаб на Путин малко подсещаше заседание на съидейници, претърпели сложна предизборна битка и готвещи се за нейния върховен миг. Доверените лица, представителите на инициативните групи и останалите поканени се стичаха неенергично в предизборния щаб половин час след закриването на изборните секции в Москва. Лицата им не показваха никаква паника, или назад - особена наслада ", написа "Московский комсомолец ".

Дори когато от огромния екран, на който директно се предаваше хода на постъпването на резултатите, водещият разгласи данните от екзитполовете, присъстващите по никакъв метод не реагираха нито с овации, нито с възгласи.

"Ами че ние така и така бяхме уверени, че Владимир Владимирович ще победи с огромна разлика, а може дори и с персонален връх ", оправдаваха се те пред публицистите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР