И това при положение, че и трите изпаднали от играта

...
И това при положение, че и трите изпаднали от играта
Коментари Харесай

Анализаторът Пл. Димитров: Кремъл ли е последното убещиже на българските националисти?

И това в случай, че и трите изпаднали от играта националистически партии имат лични малките екрани, а Вътрешна македонска революционна организация водеше и доста дейна и относително добре финансирана предизборна акция.

Моето пояснение е следното. Националистически настроените гласоподаватели по принцип имат антилиберални и антизападни настройки. Всичко, което тези хора не харесват, идва от Запада – националния нихилизъм; подкопаването на устоите на националната държава; набора от хрумвания и обществени практики, именуван в България „ джендър идеология “; натикването на историята в клетката на науката; радушния банкет на мигрантите от Азия и Африка; Истанбулската конвенция; Зелената сделка; Грета Тунберг и Джордж Сорос.

А кой е главният антизападен идеологически полюс в света? Русия, несъмнено. Китай е надалеч, а и избира да се опълчва на Запада с икономическа мощност, а не с идеологически словоизлияния.

Докато борбата сред Русия и Запада не бе толкоз трагична, българските националисти можеха да поддържат партии като Вътрешна македонска революционна организация, която е фокусирана върху Македония, или пък НФСБ, която е много враждебно настроена към Москва. Войната на Русия против Украйна обаче обърна погледите на националистите към основната разграничителна линия и ги принуди да вземат страна по отношение на нея. Огромното болшинство от тях естествено не поддържат Запада, а Кремъл, който се трансформира в цитадела на обществения консерватизъм от световен мащаб. Затова разумно националистите гласоподават за най-страстния проводник на кремълските хрумвания и ползи у нас – „ Възраждане “. По-общият антизападен дискурс става по-привлекателен и по-голям в сравнение с частните случаи – Македония или битката против гласовете от Турция, да вземем за пример.

Така в последна сметка Кремъл се оказа последното (засега) леговище на българските националисти.

Пламен Петров Димитров
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР