и технически персонал. Генералното консулство на Русия във Варна е ...

и технически персонал. Генералното консулство на Русия във Варна е

Илиян Василев пред ФАКТИ: Сериозен удар е да изгониш 70 души с агентурна мрежа от 300-400 човека

и механически личен състав. Генералното консулство на Русия във Варна е прекратило активността си, а това в Русе затваря за един месец заради липса на чиновници. Как да преглеждаме този ход на кабинета на Кирил Петков, който е в оставка? По тематиката пред ФАКТИ приказва дипломатът Илиян Василев (б.р.- дипломат на Република България в Русия от 2000 до 2006 г.)

- Г-н Василев, по какъв начин да си разбираем този ход на кабинета в оставка с отзоваването на 70 индивида, свързани с съветското посолство у нас?
- Вероятно има някакво струпване, основала се е някаква сериозна маса, тъй като държавното управление бе споделило, че съветското посолство, разбирайте агентурната мрежа, е обвързвано със свалянето на кабинета. Имаше такива изявления напоследък. Дори осведомени хора като военачалник Атанас Атанасов, който е бил началник на контраразузнаването и още е добре осведомен, загатна за сходно нещо. Явно това е натежало в последния миг.

- Говорим за доста хора…
- Преди години Соломон Паси беше споделил, че броят на сътрудниците на съветското разузнаване у нас са към 67. Вероятно и това е броя, която сега се употребява.

- На дипломатически език какво значи това и какъв знак даваме…
- В момента това не е доста дипломация, тъй като сме във война. В спокойно време някак си и Борисов, и Цацаров, и Гешев толерираха, бяха по-меки към съветските служби, даже не проверяваха поредицата от атентати, за които бе доста евентуално да са свързани с сътрудници на съветските служби. Сега обаче е война. Когато в този момент държавното управление споделя, че съветската агентура смъква кабинета, просто няма място за междинно пояснение. Това е наложително изискване да се работи коренно.

- А за какво в миг, в който държавното управление си потегля?
- Не е доста мъчно човек да се сети. Тази реакция е обвързвана с сегашни и най-много бъдещи закани от дейностите на съветските сътрудници. След като извадим тази агентурна мрежа от строя в идващите няколко месеца до изборите, това ще разреши да се понижи отчасти опасността.

- Премиерът Кирил Петков прибра нашия дипломат в Москва преди време, само че Москва не извика Елеонора Митрофанова. Когато приказваме за отзоваване, за поста дипломат нещата наподобяват май по-различно…
- За Митрофанова ще ви кажа едно. Това бе елегантният метод да се разрешат въпросите с ограничението ѝ без да се експулсира. Според мен държавното управление е решило, и то с някаква логичност, че изгонването ѝ е с доста висок профил на реакция. Но пък за сметка на това няма да има мощен резултат върху работата на съветската агентура у нас. Стойността на изгонването ѝ, от позиция на понижаване на съветската агентура да работи с Петата колона, е доста по-малко значимо и дейно. Когато гониш 70 души, които имат агентурна мрежа от още към 300-400 души, това е доста сериозен удар. Така спираш доста съществени канали за въздействие.

- Сега да чакаме ответна реакция…
- И да има такава, тя няма да е реципрочна. И повода е доста елементарна. Нашите връзки с Русия са на санитарния най-малко. Ние имаме няколко дипломати, които в оптималния си брой са били към 13-14. Сега са по-малко. Работата ни в консулствата… Спокойно можем и без нея, тъй като сега нямаме някакви огромни търговско-икономически връзки, нито пък имаме огромен туристически поток и не разчитаме тази година на доста съветски туристи. Така че реакцията на Русия ще е доста по-слаба, те не могат да реагират реципрочно. Могат да блокират работата на консулството ни в Санкт Петербург, само че, отново споделям, връзките ни са на толкоз ниско равнище, че резултатът няма да е същият. Особено и по време на война, когато работят наказания и ограничавания. Ние няма да го усетим.

Източник: fakti.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg